De pikdonkere keerzijde van het succes van de grootste schaatsster ooit: “Ik wist niet dat verdriet zo’n pijn kon doen”

De pikdonkere keerzijde van het succes van de grootste schaatsster ooit: “Ik wist niet dat verdriet zo’n pijn kon doen”

Het weekend van 1 tot 3 november staat in Nederland met rood omcirkeld. Tijdens die dagen vinden in Heerenveen namelijk de kwalificatiewedstrijden plaats voor de Wereldbeker schaatsen, twee weken later in het Wit-Russische Minsk. Ireen Wüst zal er zeker bij zijn in de prachtige arena van Thialf, ook al is het mentaal zwaar voor de meest succesvolle olympische schaatster ooit.

Wie schaatsen zegt, bedoelt Ireen Wüst. De 33-jarige Nederlandse won in haar roemrijke carrière al elf olympische medailles: vijf gouden, vijf zilveren en één bronzen. Niemand in haar sport doet beter. Qua winteratletes moet Wüst enkel de Noorse langlaufster Marit Björgen (15), biatleet Ole Einar Björndalen (13) en langlaufer Björn Daehlie (12) laten voorgaan. De enige schaatsers die in de buurt komen zijn Sven Kramer en Claudia Pechstein, die aan negen olympische medailles zitten.

Daarnaast zit Wüst aan zes wereldtitels allround, vijf Europese titels allround en liefst 28 medailles op het WK afstanden (waarvan dertien gouden). Maar als er aan de vrouw uit Goirie gevraagd wordt naar haar favoriete titel, dan weet ze perfecte welke dat is: het goud op ‘haar’ 1.500 meter tijdens het WK afstanden van dit jaar in Inzell.

De Nederlandse droeg haar zege namelijk op aan haar beste vriendin Pauline van Deutekom, die amper een maand eerder overleed na een strijd tegen longkanker. De ex-schaatsster werd amper 37 jaar. “Lieve Buuf, maatje, aller liefste vriendinnetje”, schreef Wüst toen op haar Instagram. “Wat ben ik trots op jou! Zo dapper gevochten en gestreden in een oneerlijke strijd die niet te winnen viel. Maar zo vol levenslust en altijd positief! Wat ben ik intens verdrietig dat ik jou moet missen maar ook zo dankbaar dat je mijn Buuffie was. Ik heb zoveel van je geleerd.”

INSTAGRAM

Vingers

Wüst gaf haar gouden medaille van de 1.500 meter in Inzell aan het dochtertje van haar beste vriendin. “Ik hoop dat Lynne daar later, als ze wat ouder is, trots op is”, vertelde Wüst in De Wereld Draait Door. “Ik wilde dit zo graag. Voor Paulien en voor iedereen die Paulien lief had. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest. Het was een hele gekke dag. We deden alles samen behalve ontbijten en slapen. De voorbije periode was heel moeilijk.”

De Nederlandse legende stak na haar zege in Duitsland haar middelvinger in de lucht. “Normaal ben ik niet zo van de middelvinger”, gaf ze toe. “Maar die moest van Paulien om de middelvinger als teken tegen de kanker. Omdat we deze strijd gingen winnen, maar helaas mocht dat niet zo zijn.”

Twee maanden later speelde een andere vinger een grote rol in het leven van de atlete, namelijk de ringvinger van haar lief Letitia de Jong (ook een schaatsster). Wüst vroeg haar ten huwelijk en ze kreeg een volmondige “JA!” als antwoord in Curacao.

INSTAGRAM

Verdriet

Vreselijk slecht gaat het dus niet met Wüst, maar het verdriet om het verlies van haar beste vriendin blijft haar leven bepalen. Door het schaatsen was er nauwelijks tijd om te rouwen en dat kwam de Nederlandse op het einde van vorig seizoen duur te staan.

“Tijdens de eerste week van januari stond mijn leven stil”, zegt Wüst in een monoloog bij schaatsen.nl. “Ik was mijn beste vriendin veel te jong kwijtgeraakt en het verdriet was intens. Ik wist niet dat verdriet zo’n pijn kon doen en het is veruit het zwaarste wat ik in m’n leven heb meegemaakt. Het is een open wond die moet dichtgroeien. Het litteken zal altijd blijven, maar dat vind ik ook wel weer mooi. Hoe kort ik haar ook heb mogen meemaken, ze zal voor altijd in m’n hart blijven. Een uur na de uitvaart stapte ik in een privéjet naar Collalbo voor het EK Allround. Ik reed het EK als eerbetoon voor Paulien, maar kan me er weinig meer van herinneren.”

“De WK Afstanden in Inzell halverwege februari waren heel speciaal voor me”, zegt ze. “Ik werd wereldkampioen op de 1500 meter en dat was precies op de datum (10 februari, red.) waarop Paulien tien jaar eerder wereldkampioene allround werd. Je hoort mensen vaak zeggen: ze was erbij. Maar pas als je het zelf meemaakt, weet je wat ze daarmee bedoelen. Paulien was er écht bij. Na het WK was ik op. Ik had alles uit mijn kleine tenen geperst en op het WK Allround in Calgary kwam ik bijna niet meer vooruit. Je doet jezelf elke keer weer beter voor dan dat je werkelijk bent.”

De pikdonkere keerzijde van het succes van de grootste schaatsster ooit: “Ik wist niet dat verdriet zo’n pijn kon doen”
Foto: AFP

Wereldrecord

De Nederlandse wil op het volgende WK afstanden in Salt Lake City (13-16 februari) een wereldrecord in de geschiedenisboeken schaatsen. Maar of dat gaat lukken, is nog maar zeer de vraag. Tijdens de afgelopen zomer liep haar voorbereiding namelijk niet op wieltjes. Wüst kreeg last van migraine en voelde pijn in haar hartstreek tijdens zware inspanningen. Volgens dokters een duidelijk voorbeeld van ‘een gebroken hart-syndroom’.

“Wel logisch na wat er was gebeurd en ook als je ziet hoe onmenselijk het is geweest wat ik deed in de maanden ervoor”, zei ze tijdens de presentatie van haar team TalentNED. “Ik had beter in januari een vakantie naar de zon kunnen boeken om het verlies van Paulien een plekje te kunnen geven. Het ging niet. Het schaatsen bleef me in die fase structuur geven en hield me op de been. De sport was de afleiding die ik toen nodig had. Maar daardoor sta ik nu wel dik in het rood bij mijn lichaam.”

“Ik durf dan ook niet te voorspellen hoe het komend seizoen zal gaan”, klinkt het. “Misschien gaat het helemaal niet, maar dan weet ik waar de oorzaak ligt. Maar mijn basis van zestien jaar topsport helpt wel. Daarom heb ik er alle vertrouwen in dat ik in februari een wereldrecord kan neerzetten.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.