Wie geeft mysterieuze ‘Rode dame’ een nieuwe thuis?

Wie geeft mysterieuze ‘Rode dame’ een nieuwe thuis?

Het opvallende beeld van de rode dame met hoofdtelefoon zoekt een nieuwe thuis. Foto: fvv

Gent -

Een mysterieus standbeeld van een rode vrouw aan de Slachthuisbrug in Gent is dringend op zoek naar een nieuwe thuis. Het houten staketsel waarop ze de voorbije vijf jaar rustte is namelijk tot op de draad versleten en wordt volgende maand afgebroken.

De rode dame is inmiddels een vertrouwd zicht aan Portus Ganda. Het standbeeld van de naakte vrouw met koptelefoon werd vijf jaar geleden in alle geheim op het houten staketsel aan de Slachthuisbrug geplaatst. Sindsdien hebben de Gentenaars de deerne in het hart gesloten.

Maar na veertig jaar is de houten scheepsconstructie versleten en wordt ze afgebroken. “Het hout is rot en heeft geen functie meer”, zegt Karen Buyse, woordvoerster van De Vlaamse Waterweg.

De ‘papa’ van de Rode dame, beeldhouwer Johan Meirlaen, plaatste vrijdag een oproep op sociale media. “Ik zou het beeld liever aan de samenvloeiing van de Leie en de Schelde laten zitten”, zegt hij.

Fragiel

“Maar de uitdaging is een geschikte plek voor haar te vinden ergens in de buurt. Een plek in de publieke ruimte, waar ze niet ten prooi kan vallen aan vandalen. Het beeld is gemaakt uit polyester en is fragiel”, aldus Meirlaen.

Meirlaen vraagt de mening van de Gentenaars. “Willen zij het standbeeld houden of nemen we het gewoon weg en eindigt hier het verhaal van de Gentse Loreleie?”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio