Vrachtwagenchauffeur beschuldigd van 39-voudige doodslag in onderzoek naar lijken in koeltruck, vijfde verdachte opgepakt

Vrachtwagenchauffeur beschuldigd van 39-voudige doodslag in onderzoek naar lijken in koeltruck, vijfde verdachte opgepakt

De 25-jarige bestuurder van de koelwagen waarin woensdag in het Engelse Essex 39 lijken zijn aangetroffen is beschuldigd van doodslag. Ondertussen wordt het steeds aannemelijker dat de meeste, en mogelijk zelfs alle, slachtoffers de Vietnamese nationaliteit hebben. Zaterdag werd er nog een vijfde persoon opgepakt in het onderzoek.

De politie van Essex bevestigde dat het gaat om Maurice Robinson uit Noord-Ierland. Hij verschijnt maandag voor een rechter op beschuldiging van 39 keer doodslag, samenzwering voor mensensmokkel, samenzwering om te helpen bij illegale immigratie en witwassen van geld.

Vietnamezen

Ondertussen lijkt het er steeds meer op dat de meeste, of mogelijke alle, slachtoffers niet de Chinese, maar Vietnamese nationaliteit hebben. De BBC werd gecontacteerd door verschillende Vietnamese families met vermiste familieleden. Het zou gaan om mensen uit een arme landbouwregio, ten zuiden van de hoofdstad Hanoi. Minstens zes Vietnamese families vrezen dat hun familieleden onder de slachtoffers zijn.

LEES MEER. Slachtoffers doodscontainer mogelijk opgepikt in België: “Mama en papa, het spijt me. Ik kan niet meer ademen”

Bovendien heeft Viethome, een organisatie die de Vietnamese gemeenschap vertegenwoordigt in het VK, foto’s overgemaakt aan de BBC van 20 landgenoten die vermist zijn sinds de vondst van de truck. VietHome laat weten kort na de ontdekking van de lijken berichten te zijn beginnen ontvangen over vermiste mensen. Zij zijn tussen 15 en 45 jaar oud.

In Vietnam zelf zei katholiek priester Anthony Dang Huu Nam te zijn verteld over “meer dan honderd mensen” die de provincie Yen Thanh hebben verlaten “op weg naar een ander leven”, aldus de BBC en Sky News. Families uit het gebied denken dat verwanten slachtoffers zijn van de “tragische reis”.

Vrachtwagenchauffeur beschuldigd van 39-voudige doodslag in onderzoek naar lijken in koeltruck, vijfde verdachte opgepakt
Vietnamezen die vermoeden dat een naaste bij de slachtoffers in de koeltruck zit. Foto: EPA-EFE

Eerder nog stelde de politie stellig dat alle slachtoffers Chinezen waren. Nu bevestigt de politie van Essex dat ze daar niet meer van uitgaat en dat ze zich concentreert op Vietnam als land van herkomst.

“Ik leg de focus op dit moment bij de Vietnamese gemeenschap” zei speurder Martin Pasmore van de politie van Essex. Maar ook andere landen van herkomst blijven in het plaatje. “Ik blijf open van geest” omtrent de nationaliteiten, zei de speurder.

Probleem is dat mogelijke verwanten van de slachtoffers illegaal in Groot-Brittannië leven en angst hebben zich bij de politie te melden. Pasmore beloofde dat zijn autoriteiten niemand zullen vervolgen die zich in deze zaak tot de politie wendt. De speurder riep derhalve families van de veronderstelde slachtoffers op zich kenbaar te maken.

Onderzoek Vietnam

De Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc heeft laten weten een onderzoek gelast naar beschuldigingen van mensensmokkel. Dit heeft Sky News zaterdag bericht.

Veel slachtoffers van mensensmokkel zijn uit de armste regio’s van Vietnam afkomstig.

Konvooi

De koelwagen waarin de 39 lijken zijn aangetroffen maakte deel uit van een konvooi van drie vrachtwagens, zei priester Dang Huu Nam nog. Hij stelt verder dat met die vrachtwagens meer dan honderd migranten naar Groot-Brittannië zijn gebracht.

Twee van die drie zouden hun trip hebben afgerond, maar waar is niet geweten. De derde, waarin zich de tragedie heeft afgespeeld, heeft op een onbekende plaats vertraging opgelopen.

Sky zegt geen bevestiging van die informatie uit onafhankelijke bron te hebben kunnen krijgen.

Vijfde verdachte opgepakt

De Ierse politie heeft ondertussen een vijfde verdachte opgepakt in verband met de zaak. Dat melden Britse media. Het gaat om een 23-jarige man uit Noord-Ierland, uit het graafschap Down. Hij stapte zaterdag van een ferry, die vanuit Frankrijk naar Dublin was gevaren, toen hij in de boeien werd geslagen.

Volgens ITV gaat het mogelijk om de vrachtwagenbestuurder die de oplegger naar de haven van Zeebrugge heeft gebracht.

Vrachtwagenchauffeur beschuldigd van 39-voudige doodslag in onderzoek naar lijken in koeltruck, vijfde verdachte opgepakt
Foto: BELGAIMAGE

De Britse politie werkt nauw samen met collega’s op het Europese vasteland om uit te vlooien hoe en waarom de 39 mensen zijn omgekomen in hun reis naar de haven Purfleet.

Eerder werden al een 48-jarige Noord-Ier, een Brits koppel en de eerder genoemde Maurice Robinson opgepakt.

Wat vooraf ging

In een koelwagen in Essex werden in de nacht van dinsdag op woensdag 39 lichamen aangetroffen. In totaal zijn intussen vier personen aangehouden: de chauffeur van de truck, een koppel uit Warrington, mogelijk de vorige eigenaars van de aanhangwagen waarop de container stond, en een 48-jarig Noord-Ier. Laatstgenoemde werd aangehouden in de luchthaven van Gatwick.

De koelwagen werd via de haven van Zeebrugge naar het VK vervoerd. De politie in ons land is op zoek naar de persoon die de koelwagen naar de haven vervoerd heeft.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees