Sarah Devreese komt na debuutelpee uit de kast op nieuwe EP Good Mourning To You

Eyemèr: “Ik wil met mijn werk het stigma rond mentale gezondheid en genderidentiteit doorbreken"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De 25-jarige Gentenaar Sarah Devreese speelt zondag 27 oktober in Casa Rosa een liveconcert waarop die de nieuwe EP Good mourning to you live voorstelt aan het publiek. De locatie is niet toevallig gekozen: Sarah Devreese, die in 2014 finalist was in Humo’s Rock Rally, kwam vorig jaar uit de kast als non-binair persoon. Dit komt erop neer dat Sarah zich niet helemaal man, niet helemaal vrouw voelt. Die benadrukt tevens dat genderexpressie niet noodzakelijk iets zegt over iemands genderidentiteit. “Ik wil met mijn muziek de mensen doen nadenken over zaken die anders niet besproken worden” aldus Sarah, aan de vooravond van de lancering van hun EP.

Rudy Tollenaere

In 2013 profileerde Sarah Devreese, artiestennaam Eyemèr, zich tijdens Humo’s Rock Rally als singersongwriter, met breekbare en gevoelige indierocknummers. Zichzelf begeleidend op gitaar. En haalde op die manier de finale: “Gedreven door de muziek uit mijn tienerjaren kocht ik mij op mijn vijftiende een elektrische gitaar om de nummers van de groepen waar ik naar luisterde na te spelen: You me at six, Three days grace, Nirvana, the Sex Pistols. Daarvoor was ik eigenlijk niet echt actief met muziek bezig geweest. Ik zong wel graag, en toen de drang om niet enkel te coveren, maar ook zelf nummers te schrijven groter werd, schafte ik mezelf een akoestische gitaar aan. Vrij snel, nog voor ik aan Humo’s Rock Rally deelnam, nam ik twee EP’tjes op, maar die heb ik nu privé gezet. Ik vind de meeste liedjes op die beginnerep’s niet goed meer, ze zijn dan ook niet meer online te beluisteren.”

De finaleplaats in Humo’s Rock Rally leverde de eerste bekendheid en een reeks concerten op. “En in 2016 was er met Temporarily colourblind de eerste plaat, gevolgd door een aantal concerten, waaronder een aantal in het voorprogramma van Isbells en Marble Sounds. "Die periode was voor mij niet onbelangrijk: in een zaal als de Roma mogen spelen, en in de buurt vertoeven van andere artiesten met meer ervaring. Ik herinner mij dat ik voor het optreden in de Roma kapot ging van de zenuwen en toen ik dat aan Chantal Acda van Isbells zei stelde die me prompt op mijn gemak. Ze overtuigde mij dat het zou lukken, en weg was de stress. In mijn jonge carrière staat dat optreden in de Roma bovenaan mijn lijstje. Na afloop van het concert kwam iemand uit het publiek mij vertellen dat mijn muziek die persoon aan het huilen gebracht had. Dat je muziek iemand beroert, is toch het mooiste compliment dat iemand kan krijgen?”

Zelfdoding

“Je lezers hoeven niet te denken dat je met Good mourning to you een tikfout maakte”, aldus Eyemèr. Het gaat wel degelijk over rouwen. Rouw is één van de thema’s die in mijn songs voorkomt. Rouwen, want goed twee jaar geleden is een vriendin van mij uit het leven gestapt. Tijdens mijn humaniora, toen ik het zelf moeilijk had, toen ik mij alleen voelde omdat ik niet veel vrienden had, was zij één van de weinigen die mij bleef steunen. Op een bepaald moment vertelde ze mij over haar suïcidale gedachten. Toen ik later het nieuwe vernam dat ze uit het leven gestapt was, gaf dat mij initieel een schuldgevoel. Ik vroeg me af of ik kwaad moest zijn op mezelf, of ik meer had kunnen doen om haar zelfdoding te voorkomen. Uitgerekend zij, de enige die er wel voor mij was, toen ik diep zat. Nu heb ik mij daar bij ‘neergelegd’. Ik zie zelfdoding als het einde van een ziekte: van een mentale ziekte van iemand die zo depressief is dat alle hulp zonder merkbaar resultaat bleef, waardoor die persoon gewoon geen andere uitweg meer ziet.”

Ook in het eigen gezin werd Sarah geconfronteerd met de donkere kant van het leven toen iemand in een psychotische depressie raakte, waardoor ‘normale’ communicatie nog nauwelijks mogelijk was. “Dat is nu gelukkig over, maar het leek wel of we tijdelijk afscheid hadden genomen”, aldus Sarah. “Met de spreuk Good mourning to you wil ik diegenen een hart onder de riem steken die momenteel een verlies aan het verwerken zijn.”

Breekbare indiemuziek

Mentale gezondheid, en de genderthemqatiek, daar gaan de songs van de nieuwe EP van Eyemèr over. “Ik vertaal die in breekbare, rustige indiemuziek, al ben ik op muzikaal vlak sinds mijn debuutplaat al een heel eind geëvolueerd. Ik laat nu meer feedback en verbeteringen toe. Vroeger stond ik erop dat op de plaat alles klonk zoals ik het wilde. Zoals de song geconcipieerd was. Ik, mijn gitaar, mijn tekst. Nu stond ik open voor suggesties en aanpassingen van producer Michiel De Maeseneer, die ook met Balthazar en Bazart werkte, die voorstelde om er hier en daar synthklanken en andere arrangementen aan toe te voegen. Michiel heeft mijn nummers daardoor echt wel naar een hoger niveau getild. Achteraf vind ik het voor mezelf zeer belangrijk dat ik die arrangementen toegelaten heb. Ik heb het gevoel dat ik daardoor als artiest een stap verder heb gezet.”

Non-binairSarah Devreese, die werkt als sociaal werker en ook een master gender- en diversiteit aan de UGent behaalde, is non-binair. “Ik had al een zoektocht naar mezelf achter de rug vooraleer ik Gender en Diversiteit begon te studeren. Ik las veel over gender, zocht op Youtube getuigenissen van non-binaire en/of transgenderpersonen, maar wou er meer over weten. In wezen wil je als non-binair gewoon jezelf zijn. Je gedragen en kleden zoals je jezelf voelt. Ikzelf heb altijd een meer mannelijke look gehad. Ik droeg geen jurken of make-up. In het begin voelde ik me wel wat onwennig als ik in een kledingzaak naar de mannenafdeling stapte, maar die fase ben ik na mijn outing nu wel door. Non-binair staat er gewoon voor dat je je niet als man of vrouw identificeert of net als beiden. Wat vooral belangrijk is om te onthouden, is dat het uiterlijk van iemand niet bepalend is voor hoe die zich voelt. Je kan dus niet iemands gender ‘raden’. Samen met twee vrienden richtte ik de vzw Genderspectrum op. We komen twee keer per maand samen in Casa Rosa, en het is ook daar dat Eyemèr de nieuwe EP voorstelt.”

Eyemer. Releaseconcert Good mourning to you. Zondag 27 oktober., 14 uur. Casa Rosa, Kammerstraat 22, Gent.

Video's via deze link

www.eyemermusic.com

Muziek en sociale media links: https://linktr.ee/eyemermusic

mail: eyemermusic@hotmail.com

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs