Max Verstappen pakt tweede pole position uit zijn carrière, maar moet die enkele uren later alweer inleveren

Max Verstappen pakt tweede pole position uit zijn carrière, maar moet die enkele uren later alweer inleveren

Foto: Photo News

Er stond zaterdagavond geen maat op Max Verstappen tijdens de kwalificaties voor de Grote Prijs van Mexico. De Nederlander met Vlaamse roots stormde op de Autodromo Hermanos Rodriguez naar de tweede pole position van zijn carrière. Verstappen moest die pole enkele uren later echter weer inleveren nadat de stewards hem een gridstraf oplegden voor het negeren van gele vlaggen. Charles Leclerc vertrekt daardoor voor de vijfde keer in zes races vanaf de pole.

LEES OOK.Max Verstappen snoept de pole af van Ferrari in Mexico

Verstappen raakte zijn pole kwijt door een incident in het slot van de kwalificatie. Valtteri Bottas, tevens de enige overgebleven WK-concurrent van Lewis Hamilton, crashtein de laatste bocht. Er werd net voor de plaats van het ongeluk door baancommissarissen met een gele vlag gezwaaid. Zo’n vlag signaleert dat er op die plek een gevaarlijke situatie is en geldt als waarschuwing dat de rijder moet vertragen. Verstappen ging niet merkbaar van het gas af en verbeterde zelfs zijn poletijd. En dat brak hem zuur op.

Formule 2-piloot Jack Aitken had zijn bedenkingen bij de pole van Verstappen:

Verstappen moest zich verantwoorden bij de stewards voor het niet vertragen onder gele vlaggen. Probleem: op dat moment had hij bij de aanwezige pers al verteld dat hij zich bewust van de gele vlaggen en de gecrashte auto van Bottas en dat hij inderdaad niet vertraagd had. Bij de stewards ontkennen had dus geen zin. De Nederlander kreeg een gridstraf van drie posities en zal daardoor pas als vierde vertrekken.

Max Verstappen pakt tweede pole position uit zijn carrière, maar moet die enkele uren later alweer inleveren
Aan boord bij Max Verstappen: links ziet u de gezwaaide gele vlag. In de verte staat de gecrashte Mercedes van Valtteri Bottas.

Charles Leclerc erft de pole door de straf van zijn leeftijdsgenoot. Het is zijn zevende pole van het jaar en tevens de zesde opeenvolgende van Ferrari. Bovendien is het de zevende keer op rij dat Mercedes niet op pole staat: dat was al van 2013 geleden.

Ondanks zijn gridstraf is Verstappen zondag wellicht topfavoriet voor winst in Mexico. Hij won de voorbije twee edities van de race en lijkt ook dit jaar weer de te kloppen man. Hij zal dus zelfs vanaf de vierde startplaats wellicht meestrijden voor winst.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.