Talloze wereldtitels in de MotoGP en 400 races, maar het meest legendarische moment van Valentino Rossi was… een 5de plaats

Talloze wereldtitels in de MotoGP en 400 races, maar het meest legendarische moment van Valentino Rossi was… een 5de plaats

Foto: Photo News

Het MotoGP-circus maakt dit weekend een bijzondere gebeurtenis mee. De legendarische Valentino Rossi, intussen 40 jaar oud, zal op het circuit van Philip Island in Australië zijn 400ste race rijden. Dat past natuurlijk perfect bij The Doctor, een man die na een illustere carrière met fantastische cijfers kan uitpakken. Maar zijn mooiste moment is misschien wel een... vijfde plaats.

Rossi had zo’n drie weken voor de GP in het Spaanse Aragon een dubbele beenbreuk opgelopen bij een ongeluk met een offroad-motorfiets. Zes weken herstellen, dat was de prognose. Net zoals dat in 2010 het geval was, toen Rossi ook al eens een beenbreuk had opgelopen. Maar drie weken later liep de Italiaan rond in de paddock van het Aragon-circuit. Met krukken. En racen zou hij: tegen alle verwachtingen in stond de Italiaan aan de start en finishte hij als vijfde.

Rossi is al sinds 1996 actief als motorracer. Hij is de enige rijder ooit die wereldkampioen werd in de 125cc, 250cc, 500cc én de MotoGP, waarin hij zes keer wereldkampioen werd. In totaal staan er negen titels op zijn naam, waarvan de laatste in 2009. Rossi strandde in 2015 nog op een zucht van zijn tiende wereldkampioenschap en was ook in 2014 en 2016 runner-up, weliswaar op redelijke afstand van regerend wereldkampioen Marc Marquez.

Van de 399 motorraces waaraan Rossi deelnam won hij er maar liefst 115, waarmee The Doctor met voorsprong recordhouder is. Hij scoorde in 353 van die races punten. In de MotoGP heeft hij met 89 zeges ook het record in handen. Rossi’s laatste zege dateert weliswaar van 25 juni 2017, toen hij de GP van Nederland won op het TT-circuit in Assen.

Duizendpoot

Valentino Rossi heeft zich door de jaren heen ook gemanifesteerd als een echte duizendpoot in motorsport - en daarbij beperkte hij zich niet tot twee wielen. The Doctor testte in 2008 een Formule 1-wagen van Ferrari en zette naar verluidt tijden neer waarvan Michael Schumacher zwaar onder de indruk was, wat geruchten voedde dat Rossi een overstap naar de F1 zou maken. En daar stopt het niet. NASCAR, rallywagens, sportwagens: Rossi heeft het allemaal geprobeerd.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.