Geen Belgische bokshoogdag in Londen: Yves Ngabu zakt misschien naar het licht zwaargewicht

Geen Belgische bokshoogdag in Londen:  Yves Ngabu zakt misschien naar het licht zwaargewicht

Foto: AP

Het werd geen Belgische hoogdag in het met ruim 20.000 kijkers volgeladen boks-walhalla O2 in Londen. Zowel Yves Ngabu als Steve Jamoye verloren er hun kamp met knock out. Voor de West-Vlaming een verrassing, voor de Waal zoals te verwachten was. Yves ziet in het verlagen van gewichtsklasse, van de cruisers naar de licht zwaargewichten, een mogelijkheid om zijn carrière een nieuwe boost te geven. Hoe dan ook blijft hij met hetzelfde team nog twee jaar verder werken in Engeland.

tegen de Deen Nielsen was het tijd om eerst in Amerika en uiteindelijk Engeland zijn bokscarrière internationaal allure te geven. In de Ingle Boxing Gym in Sheffield leerde hij de echte stiel. Sparde hij met Europese en zelfs wereldkampioenen. Aan de vooravond van de kamp in Londen zei hij dat hij er klaar voor was. Met veel arrogantie vertelde Okolie van zijn kant dat hij er Yves zou uitslaan. Hij hield woord. Na nog geen volle zeven ronden werd de droom van Ngabu aan diggelen geklopt. De ref zag blijkbaar in de ogen van Yves dat het over was toen hij werd geraakt door enkele rake klappen.

Raakt EBU-titel kwijt maar voelt zich nog niet uitgeteld

“Geen enkele cruiser blijft overeind als ik hem goed op de kin raak”, vertelde Okolie achteraf. “Yves is een uitstekende bokser, maar ik wist dat hij geen twaalf ronden recht zou blijven staan.” Gemakkelijk zeggen nadat je net met ko hebt gewonnen, maar spreek hem eens tegen. Eddie Hearn, de promotor van Matchroom Sport met organisaties over de ganse wereld, zei dat Okolie klaar was voor Amerika.

Om maar te zeggen dat Yves Ngabu wel degelijk tegen de beste opponent stond waartegen hij al bokste, zaterdagavond in de Londense O2.

“Okee, ik was gepakt, maar niet out”, aldus Ngabu na een nachtje waarin hij de kamp rustig had kunnen analyseren. “De ref heeft naar mijn gevoel veel te rap de kamp stil gelegd. Hij had toch eerst kunnen tellen en dan pas beslissen. Het ging toch om een Europese titel. Maar goed, het is wat het is. Het enige wat ik mezelf verwijt is dat ik niet meer energie in de vorige ronden heb gestoken. Toen hij alsmaar bleef aanklampen dacht ik krachten te moeten sparen voor de slotronden. Maar ook dat doet er nu niet meer toe. Ik ben de titel kwijt, maar niet uitgeteld hé.”

“Ik ben nog maar 30 en ik heb nog een contract voor twee jaar hier in Engeland en ik blijf hier dus zeker met hetzelfde team verder werken. En nu, vraag je? Verder werken dus hé. Maar misschien in een gewichtsklasse lager. Mijn diëtiste zegt dat het absoluut mogelijk is om in het licht zwaargewicht te boksen. Okee, ik moet dan zo’n 10 kilogram afvallen (van maximum 90,78 kg naar maximum 79,38 kg, rl), maar het kan dus zonder aan kracht in te boeten. We zien wel wat het wordt, want dat is maar één optie om zo vlug mogelijk weer voor een titel te kunnen boksen.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.