Twee zware werven: omgeving Muide de komende maanden te mijden met de auto

Twee zware werven: omgeving Muide de komende maanden te mijden met de auto
Gent -

Automobilisten blijven de komende maanden best weg uit de omgeving van de Gentse Muide. Deze maand worden twee werven opgestart die veel hinder zullen veroorzaken.

Vrijdag is al gestart met rioleringswerken aan de Vliegtuiglaan (aan de Weba). Die zullen tot april 2020 duren en duwen het verkeer op smallere rijstroken. Het gaat om werken die de overlast bij regenweer in Oostakker en Sint-Amandsberg verminderen, zegt watermaatschappij Farys. “Door middel van persing wordt een grotere leiding aangelegd voor de afvoer van regenwater.”

Fietsers en voetgangers zullen steeds kunnen passeren. Maar autoverkeer zal ofwel op één rijstrook moeten, ofwel moeten omrijden. De werken verlopen in fasen:

  • tot 8 november 2019: voorbereidende werken.
  • van 12 november 2019 tot 23 maart 2020: persen van de leiding
  • april 2020: asfalteringswerken. Tijdens de asfaltering, die twee weken zal duren, zal telkens 1 rijrichting van de Vliegtuiglaan afgesloten zijn. Dit zal grote hinder met zich meebrengen. Daarom zijn deze werken gepland in de paasvakantie 2020.
Twee zware werven: omgeving Muide de komende maanden te mijden met de auto
Foto: farys

Meulestedebrug

Over twee weken komt daar nog een dringende herstelling aan de versleten Meulestedebrug bij. “Die is nodig om de veiligheid te garanderen”, klinkt het. De brug zal voor lange periodes volledig afgesloten zijn, van 12 november tot de kerstvakantie en daarna opnieuw van 17 maart tot eind mei.

Vrachtverkeer moet vanaf 12 omrijden via de R4. Personenwagens kunnen via het veer van Langerbrugge, waar een extra veerdienst wordt ingelast. Voor voetgangers en fietser wordt volgende week een tijdelijke brug naast Meulestedebrug gelegd. Meer informatie over de omleiding is te lezen op een website van de Vlaamse Waterweg.

Het in dienst houden van de versleten Meulestedebrug, die dateert uit de jaren ‘50, loopt niet zonder slag of stoot. De voorbije jaren moest de brug al meermaals afgesloten worden, wat telkens voor heel wat verkeershinder zorgt. De brug vormt de enige schakel tussen Wondelgem en het ‘eiland’ Muide-Meulestede en is een belangrijke verbinding voor het vracht- en autoverkeer in de haven van Gent. (lees verder onder de kaart)

LEES OOK: Belangrijke brug in Gent moet (nog eens) hersteld worden: maanden verkeershinder

Twee zware werven: omgeving Muide de komende maanden te mijden met de auto
Foto: DE Vlaamse waterweg

Nieuwe brug in 2021

De Vlaamse Waterweg, het Vlaamse agentschap dat Meulestedebrug beheert, belooft ondertussen dat de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe brug “in de laatste lijn” zit. Er is een omgevingsvergunning en het laatste studiewerk zou nog voor het einde van het jaar afgerond moeten zijn.

Ingenieur Lieven Dejonckheere van De Vlaamse Waterweg zegt in een persbericht dat de contracten voor de bouw “in 2020 in de markt zullen worden gezet”. “We verzekeren dat in 2021 de effectieve bouw kan starten. Na de herstellingswerken zullen we klaar zijn om omwonenden uitgebreid te informeren over de start van de werken in 2021.”

Op de plaats van de huidige Meulestedebrugbrug komt een nieuwe brug die bestaat uit twee afzonderlijke beweegbare brugdelen: één voor elke rijrichting, met in totaal vijf rijstroken. Aan de kant van de Meulestedekaai wordt voor de fietsers een onderdoorgang voorzien.

LEES OOK: Zo zal de nieuwe Meulestedebrug eruitzien

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio