Nieuw psychiatrisch onderzoek voor Marc Dutroux

Nieuw psychiatrisch onderzoek voor Marc Dutroux

Foto: AFP

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank heeft maandagochtend ingestemd met een nieuw psychiatrisch onderzoek van Marc Dutroux. De advocaten van Dutroux hadden om zo’n nieuw onderzoek gevraagd, om nadien eventueel een verzoek tot voorwaardelijke vrijlating van hun cliënt te kunnen indienen.

Marc Dutroux zit nu 23 jaar in de cel. In 2004 werd de meest gehate crimineel van het land tot levenslang veroordeeld voor de ontvoering, opsluiting en het seksueel misbruiken van zes meisjes in 1995 en 1996 en het vermoorden van vier van zijn slachtoffers.Marc Dutroux blijft erbij dat hij veroordeeld is voor een aantal zaken die hij niet gedaan heeft en gestraft is voor de misdrijven van anderen. Dat heeft zijn advocaat, meester Bruno Dayez, maandag verklaard na de uitspraak van de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank (SURB). Die heeft een nieuw psychiatrisch onderzoek van zijn cliënt bevolen. “Zijn versie blijft die van het netwerk”, zei Dayez.

Volgens Dayez heeft Dutroux wel degelijk berouw: “Hij heeft zijn spijt uitgedrukt, over de feiten die hij toegeeft. Zijn versie is nog steeds niet degene die is vastgelegd in het arrest van het assisenhof. Ook de burgerlijke partijen blijven ervan overtuigd dat niet alles aan het licht is gekomen, vooral niet in verband met een mogelijk netwerk. Er zijn zaken waarvoor hij veroordeeld is, die hij altijd zal blijven ontkennen.”

Zijn advocaten, Bruno Dayez en Nicolas Cohen, willen dat de geestelijke toestand van hun cliënt wordt onderzocht. Vijf experts moeten het risico inschatten dat Dutroux zou hervallen. Als de resultaten gunstig zijn, kunnen de advocaten van Dutroux een verzoek indienen tot voorwaardelijke invrijheidstelling. Een eerdere diagnose luidde dat Dutroux psychopathisch is.

De advocaat van Marc Dutroux, meester Bruno Dayez, heeft na de zitting tevreden gereageerd op de beslissing van de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank (SURB).

De SURB heeft de drie psychiaters aangeduid die door de verdediging waren voorgesteld en die volgens Dayez de beste garanties boden qua objectiviteit, onpartijdigheid en competentie.

Voor de rust van de families van de slachtoffers zou het goed zijn dat Dutroux op een dag de kans zou krijgen duidelijk te maken wat zijn waarheid is, aldus nog de advocaat: “Hij betwist niet dat hij verantwoordelijk is voor de dood van die kinderen, maar hij blijft bijvoorbeeld ontkennen dat hij Julie en Melissa ontvoerd heeft. Hij heeft daarover een aantal zaken gezegd die zijn waarheid zijn, maar daar is niet naar geluisterd.”

De advocaten hopen Dutroux tegen 2021 vrij te krijgen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees