Parket wil via DNA-onderzoek zien of vader van ‘spookgezin’ Ruinerwold wel de echte vader is

Parket wil via DNA-onderzoek zien of vader van ‘spookgezin’ Ruinerwold wel de echte vader is

Het Nederlands parket wil met een DNA-onderzoek vaststellen of de 67-jarige Gerrit Jan van D. en de zes jongvolwassenen met wie hij een teruggetrokken leven leidde in een boerderij in Ruinerwold, familie van elkaar zijn.

Van D. zit vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen. Ook de 58-jarige huurder van de boerderij, Josef B., zit vast op dezelfde gronden. De twee worden woensdag voorgeleid voor de raadkamer van de rechtbank in Assen. Het OM wil dat de twee langer in voorarrest blijven.

Het gezin woonde al jaren in afzondering. Twee weken geleden kwam de zaak aan het rollen nadat de 25-jarige zoon enkele keren was opgedoken in een kroeg in het Drentse Ruinerwold, een plaatsje van ongeveer 4000 inwoners in de buurt van Meppel. Toen hij zijn verhaal deed aan de kastelein van de dorpskroeg schakelde die de politie in.

Tegenover de politie verklaarden de bewoners dat zij een gezin zijn, waarvan Van D. de vader is. De gemeente De Wolden, waar Ruinerwold onder valt, liet eerder weten dat slechts een van de zeven mensen die in de boerderij woonden, stond ingeschreven in de Basisregistratie Personen door middel van een geboorteaangifte. Wie van die zeven, wil de gemeente niet zeggen.

Over het onderzoek naar de zaak wil het OM maandag niets kwijt, behalve: “Een DNA-verwantschapsonderzoek is daar een onderdeel van”. Volgens de woordvoerster kan het OM woensdag om een verlenging van zowel dertig als negentig dagen verzoeken.

LEES OOK. Kluizenaar in het echte leven, open boek op internet: vader van ‘spookgezin’ zag zichzelf als boodschapper van God en temmer van kwade geesten (+)

(belga)

Corrigeer

MEER NIEUWS