Van NBA-superster tot doelwit, de wereld ziet er plots heel anders uit voor Stephen Curry: “De volgende 5 jaar ben jij van mij”

Van NBA-superster tot doelwit, de wereld ziet er plots heel anders uit voor Stephen Curry: “De volgende 5 jaar ben jij van mij”

Foto: USA TODAY Sports

Exact tien jaar geleden maakte Stephen Curry zijn debuut in de NBA. Bijna niemand had kunnen voorspellen dat de Amerikaan zich zou ontwikkelen tot de beste schutter aller tijden, drievoudig kampioen en tweevoudig MVP. Veel plezier beleeft ‘The Baby-Faced Assassin’ echter niet aan zijn jubileum. Integendeel...

Het is namelijk crisis bij de Golden State Warriors. De ploeg uit San Francisco stond de voorbije vijf seizoenen telkens in de finale en won drie titels. Curry maakte ze allemaal mee, net als Klay Thompson en Draymond Green. ‘GSW’ werd een begrip en groeide uit tot een van de grootste dynastieën ooit in het Amerikaanse basketbal.

Maar afgelopen zomer veranderde er heel wat in Californië. Veteraan Andre Iguodala (Finals MVP in 2015) werd het slachtoffer van de zware loonlast van de Warriors. Shaun Livingston hing zijn basketschoenen aan de haak, superster Kevin Durant trok naar Brooklyn en Klay Thompson staat nog maanden aan de kant met een knieblessure. Resultaat: twee zware thuisnederlagen om het seizoen te beginnen: 122-141 tegen de LA Clippers en 92-120 tegen Oklahoma City.

“We moeten iets heropbouwen”, reageerde Curry na de verliespartij tegen de Thunder. “Van nul herbeginnen, met dezelfde principes die ons naar succes leidden.” Goeie maat Draymond Green zei het net iets anders. “Het is erg”, aldus de forward. “Ik wist dat het moeilijk zou worden, maar zo van de mat geveegd worden? We zijn echt slecht op dit moment.”

Kritiek

In de Amerikaanse media werd meteen snoeihard gereageerd op de zwakke start van de Warriors. Vooral het “gebrek aan strijd” werd door befaamde ESPN-analisten als Steven A. Smith zwaar bekritiseerd. “De Warriors zijn niet zó slecht!”

Curry had het bovendien enorm moeilijk in beide wedstrijden. Hij scoorde gemiddeld wel 23 punten, maar maakte slechts 39 procent van zijn schoten en twee op tien driepunters.

“Het lijkt wel alsof mensen er volledig voor willen gaan tegen Steph”, merkte journalist Michael Wilbon op naast NBA-legende Scottie Pippen. “Alsof hij hen iets heeft aangedaan. Hij versloeg hen de voorbije jaren met de Warriors, maar het lijkt of alles gericht is op hem. Alsof Durant, Thompson, Green, Iguodala en Livingston er nooit zijn geweest.”

Die negatieve gevoelens ten aanzien van de Warriors en dus vooral Curry werden het beste omschreven door Patrick Beverley. De beenharde guard van de Clippers, dit jaar de titelfavoriet, zei tijdens de wedstrijd tegen GSW het volgende toen hij de tweevoudige MVP verdedigde: “Jij had de voorbije vijf jaren, de volgende vijf ben jij van mij.”

Curry pakte het best amusant op, maar weet dat hij voor een aartsmoeilijk seizoen staat zonder Durant en zijn ’Splahs Brother’ Klay Thompson.

Corrigeer