Mathieu van der Poel klaar voor rentree: “Jammer dat Van Aert er niet bij is, maar misschien kan ik in Iserbyt uitdaging vinden”

Mathieu van der Poel klaar voor rentree: “Jammer dat Van Aert er niet bij is, maar misschien kan ik in Iserbyt uitdaging vinden”

Foto: Photo News

Mathieu van der Poel is klaar voor zijn comeback in het veld. De wereldkampioen is naar eigen zeggen nog niet in topvorm maar kijkt vanaf zondag uit naar de confrontatie met man-in-vorm Eli Iserbyt. Al geeft hij toe Wout van Aert te missen. Van de hetze rond de hervormingen in de Wereldbeker en de startgelden ligt hij echter niet wakker: “Zolang er mooie crossen blijven, is het goed.”

Zondag is het zover: in Ruddervoorde zal wereldkampioen Mathieu van der Poel terugkeren in het veld. Een rentree waar hard wordt naar uitgekeken in het veldritwereldje en eentje die ook wat langer op zich liet wachten dan voorzien.

“Nog maar drie keer in het bos gaan rijden”

“Klopt, omdat het toch een vrij drukke zomer is geweest en ook met het WK als laatste wedstrijd waar ik naar gepiekt had”, vertelde Van der Poel aan Tom Vandenbulcke in het Radio 1-programma De Tribune. “Ik had zelf nood om nog wat te rusten en ik wilde pas terugkeren als ik een acceptabel vormpeil had. Ik had de indruk dat ik nog wat meer tijd nodig had om rustig op te bouwen. Het is ook heel moeilijk om een slechte start tijdens het seizoen nog recht te trekken, dus wilde ik wel dat de basis goed was voor ik eraan begon.”

Bizar genoeg heeft Van der Poel de voorbije weken nog maar weinig echte crosstrainingen afgewerkt. “Nee, dat valt wel mee: ik denk dat ik drie keer in het bos ben gaan rijden, dus dat is nog niet zo superveel. Het is echter vooral belangrijk om weer wat kilometers en uren in de benen te krijgen. Deze week zou ik graag nog één of twee keer in het bos aan mijn techniek werken maar voor de rest zal ik toch vooral nog veel rusten om goed uitgerust aan de start te staan. Normaal zou dat geen probleem mogen vormen, de voorbije jaren stond ik wel altijd iets beter voorbereid aan de start maar nu was het een beetje puzzelen.”

“Eli iserbyt is heel indrukwekkend bezig”

Toch verwacht de buitenwereld dat Van der Poel meteen orde op zaken zal zetten. “Als dat zou lukken, graag natuurlijk. Maar het kan alle kanten uit”, weet hij. “Ik ben goed voorbereid en denk wel ‘gewoon’ een goed vormpeil te hebben, maar het zal nog niet top zijn.”

De man van het seizoensbegin is uiteraard Eli Iserbyt. Volgens Lars van der Haar rijdt Iserbyt momenteel zelfs even snel als Van der Poel vorig seizoen. “Ik heb de voorbije crossen wat gevolgd en Eli is heel indrukwekkend bezig: hij rijdt weg op het moment dat hij het wil en moet meestal maar één keer proberen om de kloof te slaan. Dan ben je wel de beste. Maar of hij even snel rijdt als ik weet ik niet, daar ga ik me niet over uitspreken. Dat zal ik pas merken als ik er tegen rijd.”

De supervorm van Iserbyt kan echter wel de uitdaging zijn die Van der Poel nodig heeft. “Het is nooit een wandeling in het park, crossen is sowieso een uur lastig, maar ik vind het inderdaad wel jammer dat Van Aert er niet bij is, voor mij toch altijd mijn grootste concurrent en mijn grootste uitdaging. Maar misschien zal ik dat nu terugvinden in Iserbyt. Het lijkt er alvast wel op dat hij serieuze stappen heeft gezet, maar pas na enkele crossen zal duidelijk zijn wat het niveauverschil is.”

LEES OOK. Wout van Aert en Mathieu van der Poel staan niet weigerachtig tegenover hervormingen in de cross, maar hebben wel nog hun bedenkingen

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.