Vijf jaar rijverbod en 1 jaar voorwaardelijk voor aanrijder

Doodrijder die 160 kilometer per uur reed maar wel voorrang had, toch veroordeeld

Doodrijder die 160 kilometer per uur reed maar wel voorrang had, toch veroordeeld

Het ongeval gebeurde op het kruispunt van de Tieltstraat en de Vijfstraat in Meulebeke. Foto: bfr

Harelbeke -

Op 16 november 2018 overleed Dominique Van Landuyt (53) uit Harelbeke na een aanrijding door Niels D. (31). Die reed 160 kilometer per uur in plaats van de toegelaten 70 op de Tieltstraat in Meulebeke. Ook al had hij voorrang, toch straft de rechter hem zwaar. Hij krijgt één jaar voorwaardelijk en een rijverbod van vijf jaar.

Was ook Dominique Van Landuyt (53) uit Harelbeke aansprakelijk voor het ongeval dat op 16 november vorig jaar zijn leven kostte? Dat was de vraag waarover dinsdagmorgen werd getwist op de politierechtbank in Kortrijk. Op die fatale nacht, om 00.30 uur, kwam Dominique vanuit de Vijfstraat in Meulebeke de Tieltstraat opgereden. Daarbij werd hij in de flank gegrepen door de BMW van Niels D. (31) uit Tielt. Van Landuyt werd uit zijn wagen geslingerd en was op slag dood.

Kon het ongeval vermeden worden? Niet door het slachtoffer althans. Onderzoek van de deskundige wees uit dat D. maar liefst 160 kilometer per uur reed. In de Tieltstraat in Meulebeke is 70 het maximum. Bovendien had de man 0,5 promille in het bloed.

Onaangepast rijverbod weren

De advocaat van zijn echtgenote Martine Lippens en zoon Evert was duidelijk in zijn pleidooi. “Op het eerste gezicht leek het duidelijk. Het slachtoffer had geen voorrang verleend. Het onderzoek van de verkeersdeskundige wijst echter uit dat het ongeval enkel en alleen te wijten was aan de overdreven snelheid van de beklaagde”, klonk het bij raadsman Frederic Busschaert.

Ook de rechter volgde de deskundige. Hij verklaarde de feiten bewezen en veroordeelde Niels D. tot een rijverbod van vijf jaar en een celstraf van één jaar voorwaardelijk. “Daaraan worden probatievoorwaarden gekoppeld, waaronder het volgen van een verkeerssensibiliseringsmodule bij Vias”, aldus de politierechter. “Onaangepast rijgedrag moet uit het verkeer worden geweerd.”

Daarbovenop krijgt D. een boete van 4.400 euro en moet de man nog eens 15.000 euro aan de weduwe en 10.000 euro aan de zoon betalen.

Oprechte spijt

Busschaert is alvast blij dat Dominique geen enkele aansprakelijkheid wordt verweten. “De enige oorzaak is de manifeste overtreding. Als de man 70 kilometer per uur had gereden, dan kon dit dramatische ongeval worden vermeden.”

De advocaat van beschuldigde Niels D. wees op de enorme spijt van zijn cliënt. “Er is maar één ding van belang en dat is niet de strafmaat. Het klinkt misschien hol en goedkoop, maar hij hoopt dat de nabestaanden begrip kunnen opbrengen voor zijn oprechte spijt. Sindsdien gaat hij met een rugzak door het leven. Alles is anders.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio