Wanneer ga je best naar de Boekenbeurs (en wanneer niet)?

Wanneer ga je best naar de Boekenbeurs (en wanneer niet)?

Foto: Victoriano Moreno.

Dinsdag begint de boekenbeurs: tot en met 11 november kan je in Antwerp Expo op jacht naar boeken, handtekeningen of een selfie met je favoriete schrijver. Maar wanneer ga je best? En welke dagen mijd je beter als je niet té veel drukte wil?

Als je niet van drukte houdt

“Vrijdag 1 en maandag 11 november zijn traditioneel piekdagen wat betreft het aantal bezoekers”, zegt communicatieverantwoordelijke Jens De Wit. “Ook op woensdag 30 en donderdag 31 oktober wordt het naar alle waarschijnlijkheid druk dankzij de leerkrachtendagen en de eerste nocturne waarop bezoekers tot 22 uur welkom zijn in Antwerp Expo. Tenslotte wordt op 10 november ook een grote menigte verwacht, omdat zondag een populaire dag is bij veel bezoekers”.

Wil je de drukte vermijden? “Kies dan voor woensdag 6 november. Op die dag wordt minder volk verwacht. Al weet je het natuurlijk nooit zeker”, zegt De Wit.

Als je van koken houdt

De meeste handtekeningen van culinaire beroemdheden verzamel je op 1 november: de koninginnen van de gezonde keuken Pascale Naessens en Sandra Bekkari komen langs, net als groentechef Seppe Nobels en de Australische tv-sensatie Donna Hay.

Fans van ‘Dagelijkse Kost’ kunnen op zondag 10 of maandag 11 november Jeroen Meus ontmoeten - ook dan zullen Naessens en Bekkari aanwezig zijn om handtekeningen uit te delen.

Barbecue-liefhebbers stippen best donderdag 31 oktober aan in hun agenda. Op die dag stellen grillmasters Seppe Nobels en Peter Declerck hun recepten voor op een van de auteurspodia.

Als je met kinderen gaat

Op 1, 2 en 10 november nemen heel wat jeugdauteurs plaats achter een signeerstand: Bart Moeyaert staat die dagen op aanwezig, net als Marc de Bel en Mark Tijsmans.

Fans van de K3-meisjes kunnen een handtekening vragen aan hun heldinnen op woensdag 30 oktober. Ook leuk voor kleine kinderen en ouders: het optreden van Kapitein Winokio op vrijdag 31 oktober.

Het Jommekesrad staat er elke dag: iedereen kan er gratis aan draaien, en wint altijd een prijs. Jommeke zelf komt op zondag 3 en zondag 10 november naar de boekenbeurs, net als Nijntje.

Als je graag thrillers leest

1 november is een hoogdag voor liefhebbers van spannende boeken, met bezoek van Pieter Aspe, Toni Coppers, Anja Feliers, Patrick De Bruyn en Tess Gerritsen. Die laatste zal geïnterviewd worden op een van de auteurspodia.

Allerheiligen lijkt dus de uitgelezen dag voor fans van thrillers, tenzij je nog meer van de boeken van Nicci French houdt. Nicci Gerard, die samen met haar echtgenoot Sean French het schrijversduo Nicci French vormt, maakt op zaterdag 2 november haar opwachting.

Als je tv-gezichten wil spotten

Naast die overvloed aan boeken is de Boekenbeurs ook ideaal om bekende Vlamingen te spotten. Twee data springen in het oog als dat je doel is. Op 31 oktober delen Tatyana Beloy, Kat Kerhofs, Jaak Van Assche, Loes Van Den Heuvel en Stephanie Coorevits handtekeningen uit. Op 2 november heb je de kans om diezelfde Tatyana Beloy te spotten, maar ook Goedele Liekens, Josje Huisman, Dalilla Hermans, Leen Dendievel, Ish Ait Hamou en Rani Deconinck.

Praktisch: De Boekenbeurs loopt van 29 oktober tot en met 11 november in Antwerp Expo. Op 4 en 5 november is de Boekenbeurs gesloten. Een standaardticket kost 10 euro. Meer info vind je op www.boekenbeurs.be

Corrigeer