32.626 bomen geteld in Gentse straten en pleinen

© fvv

Stapje voor stapje neemt het aantal bomen in de straten van Gent en de deelgemeenten toe. Bij de laatste telling stonden er liefst 32.626 bomen in de stad.

Bert Staes

Dat tonen cijfers die gemeenteraadslid Stijn De Roo (CD&V) opvroeg in de gemeenteraad. Sinds 2011 zijn er netto zo’n 1.300 straatbomen bijgekomen, een groei van vier procent. De cijfers zijn afkomstig uit een ‘bomen­inventaris’ die de Groendienst opmaakte.

De laatste telling dateert wel van maart 2017, maar is gedetailleerd. Zo heeft een Gentse straatboom gemiddeld een omtrek van 80,26 centimeter, staat onder meer te lezen.

© Stijn De Roo

Het aantal bomen is vooral in de deelgemeenten toegenomen. Van 22.000 naar 23.150. In het centrum is er amper sprake van een stijging, maar neemt het aantal straatbomen ook niet af. Het stadsbestuur voorziet al een tijd in nieuwe bomen in elk ontwerp voor nieuwe straten of pleinen.

Soms gaat het om één of een handvol straatbomen, soms wordt een hele straat voorzien van nieuwe bomen, zoals de Belfortstraat of straks de Bagattenstraat. Er zijn ook heel wat straten waar geen bomen staan, merkt De Roo op. “Bijvoorbeeld in verkavelingen uit de jaren 80. In die brede straten is plaats om straatbomen aan te planten zonder moeilijke discussies over bijvoorbeeld het verliezen van parkeerplaatsen.”

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio