Mysterie rond verdwenen onderzeeër uit WO II opgelost na vondst van wrak

Mysterie rond verdwenen onderzeeër uit WO II opgelost na vondst van wrak

Het wrak van HMS Urge Foto: University of Malta

Een Britse onderzeeër die mysterieus was verdwenen tijdens de Tweede Wereldoorlog is “in fantastische conditie” teruggevonden in de zee nabij Malta. Onderzoekers zijn dolenthousiast.

Toen Malta op 27 april 1942 werd aangevallen door de nazi’s, zette de duikboot HMS Urge met veertig mensen aan boord koers naar Egypte. Twee weken later zou de onderzeeër daar moeten aankomen, maar er werd sindsdien nooit meer iets van gehoord.

Nooit werd opgehelderd wat er met het schip was gebeurd – tot nu. Met dank aan een kleinzoon van de commandant van de onderzeeër, die de Universiteit van Malta vroeg om een gebied te onderzoeken dat destijds zwaar bestookt werd met mijnen.

Met succes: een sonar vond de onderzeeër, waarna onderzoekers afdaalden om het wrak te onderzoeken. Professor Timmy Gambin spreekt van een “zeer krachtige explosie” die moet hebben plaatsgevonden. “Het lijkt erop dat het schip enorm snel is gezonken, waardoor niemand kans had om te overleven”, zei hij tegen een Maltese tv-zender.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zou hebben bevestigd dat het om de vermiste onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog gaat. Volgend jaar staat een ceremonie gepland die het gebied officieel als oorlogsgraf moet aanwijzen.

Mysterie rond verdwenen onderzeeër uit WO II opgelost na vondst van wrak
Het wrak van HMS Urge ligt op de zeebodem nabij Malta. Foto: University of Malta
Corrigeer

MEER NIEUWS