Voormalige seksslavin van ISIS: “Geef de jihadisten een proces zoals de nazi’s”

Voormalige seksslavin van ISIS: “Geef de jihadisten een proces zoals de nazi’s”

Nadia Murad Foto: Franziska Kraufmann/dpa

Nobelprijswinnares en voormalig ISIS-seksslavin Nadia Murad (25) stelt voor om gevangengenomen jihadistische strijders een proces te geven zoals de nazikopstukken na de Tweede Wereldoorlog in Neurenberg. Murad lanceerde haar voorstel afgelopen maandag op Twitter naar aanleiding van de dood van ISIS-kopstuk Abu Bakr al-Baghdadi. De activiste stelt voor om jihadisten een proces te geven in alle openbaarheid, “zodat de wereld hun wreedheden hun niet vergeet”.

Murad werd in 2014 zelf gevangengenomen door ISIS-strijders, en moest drie maanden overleven als seksslavin in Mosul, de hoofdstad van het ISIS-kalifaat. Ze werd aanhoudelijk geslagen, met sigaretten verbrand, en verkracht. Na haar ontsnapping vluchtte ze naar Duitsland, waar ze ijverde voor de zaak van de yezidi’s, een kleine religieuze minderheid in het Midden-Oosten. In 2018 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede “voor haar inspanningen om seksueel geweld als oorlogswapen te beëindigen”.

Murad noemt de dood van al-Baghdadi “goed nieuws voor de wereld, zeker voor de gemeenschappen die belaagd werden door ISIS. Hij stierf zoals hij leefde: een lafaard die kinderen gebruikt als schild.” Toch stelt ze voor andere ISIS-strijders een andere aanpak voor. “Laat vandaag het begin zijn van een wereldwijde strijd om ISIS voor het gerecht te brengen. Hun slachtoffers moeten recht zien geschieden in een rechtbank, waar de hele wereld het kan zien. Recht is de enige aanvaardbare aanpak. We moeten ISIS-terroristen verantwoordelijk houden voor hun daden, net zoals de wereld de nazi’s openbaar verantwoordelijk hield in de Neurenberg-processen.

 

 

Genocide

Murad vroeg ook om aandacht voor vervolgde minderheden in het Midden-Oosten, zoals yezidi’s en christenen “die lijden onder het geweld van ISIS, en hulp nodig hebben”. Er zijn nog steeds duizenden vrouwen en kinderen vermist, benadrukt Murad. ISIS veroverde het yezidi-gebied in noord-Irak in augustus 2014. Daarbij werden duizenden mensen vermoord, en werden ongeveer 3.000 meisjes - sommigen amper 9 jaar oud - ontvoerd om als seksslavin gebruikt te worden.

 

 

De Verenigde Naties erkennen die campagne als een genocide. Mensenrechtenactiviste Amal Clooney, de echtgenote van de bekende Hollywoodacteur George Clooney, helpt de yezidi’s dezer dagen om een rechtszaak te organiseren. Ook zij vergeleek de ISIS-wreedheden met die van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Mensen ontkennen vandaag het bestaan van gaskamers. Waar moet je dan naar wijzen? Wel, we hebben de 4.000 documenten die gebruikt werden in de Neurenberg-processen. De yezidi’s verdienen hetzelfde.”

Corrigeer

MEER NIEUWS