Tess Minnens van het Ruiterkomitee Deinze: ‘De Sint-Hubertusviering is een eeuwenoude traditie waarin paarden, honden en roofvogels gewijd worden en zo een jaar lang bespaard blijven van ziektes of ongeval. In Deinze heeft deze viering telkens plaats op het prachtige domein van het Kasteel Ooidonk. Het is een organisatie van het Ruiterkomitee Deinze en de Wildbeheerseenheid tussen Leie en Schipdonk.’

Om 9.45 u verzamelen de paarden op de weide vóór de ophaalbrug van het domein. Om 10 u begint de viering aan het kasteel Ooidonk. Onder leiding van Pastoor Desmaele worden de talrijke honden, paarden en andere dieren gezegend. Jaarlijks komen zo’n 150-tal ruiters te paard en met de koets naar deze wijding.

De jachtrit trekt door het prachtig landschap van Leerne, Vosselare en Bachte en vindt ten slotte langs de Oude Leiearm en Maaigemdijk zijn weg terug naar het Kasteel Ooidonk. Ook de baasjes van een vijftigtal honden en vele toeschouwers zijn jaarlijks van de partij op dit herfstig evenement.

Aan de tent op het domein Ooidonk kan de wijding van de ruiters en koetsen gevolgd worden. Nadien worden demonstraties voorzien met roofvogels en jachthonden. De toegang is gratis.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio