Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Een bril en een streng kapsel: zo laat je Lynn Van Royen er een paar jaar ouder uitzien. VTM

VTM zendt nu toch ‘The team 2’ uit

Lynn Van Royen schittert in het Arabisch

Ze schitterde in Vlaamse fictie zoals ‘Beau séjour’, ‘Tabula rasa’ en ‘De luizenmoeder’. Maar ook internationaal staat Lynn van Royen (30) er. Met bril en streng kapsel is ze de blikvanger in de tweede reeks van ‘The team’, die start op VTM.

Als The team 2 bij VTM een tijdje op de plank bleef liggen, dan heeft dat niets met kwaliteit van de serie te maken. Het tweede seizoen van de Europese politiereeks werd in 2018 al voorgesteld op het Filmfestival van Oostende en verscheen ondertussen al op dvd. Maar nu haalt ze toch ook het scherm. Een goede zaak, want The team 2 moet niet onderdoen voor de eerste reeks uit 2015, waarmee Veerle Baetens en Lars Mikkelsen in heel Europa zo’n tien miljoen kijkers lokten.

Het uitgangspunt is gelijkaardig: Europese politiediensten slaan de handen in elkaar om de misdaad over de landsgrenzen heen te bestrijden. Dit keer wordt er samengewerkt tussen de Belgische geheime dienst en de Deense en Duitse politie. De bal gaat aan het rollen wanneer in Denemarken een bloedbad wordt aangericht in een vluchthuis voor illegale migranten. Een van de slachtoffers blijkt een informant van Paula Liekens, een vrij onervaren agente van de Belgisch geheime dienst. Samen met twee ervaren speurders, de Duitser Gregor Weiss (Jürgen Vogel uit Tatort) en de Deense Nelly Winther (Marie Bach Hansen, bekend van The legacy) wordt ze voor de leeuwen gegooid.

Geen nattevingerwerk

The team 2 drijft vooral op een even sterke als ongewone plot. Mensenhandel, internationale corruptie en religieus fanatisme mogen dan thema’s zijn, uiteindelijk kaart de reeks een probleem aan dat zelden aan bod komt: de connectie tussen illegale kunsthandel en terrorisme. Dat brengt Van Royen op terreinen die ze nooit eerder bewandelde. Ze moet Arabisch spreken en omgaan met wapens. “Die zinnen in het Marokkaans heb ik er fonetisch ingeramd, voor het schieten hoefde ik niet te oefenen. Mijn personage komt uit de geheime dienst en heeft daar ook geen ervaring mee.”

Voor de politieacties levert The team 2 ook geen nattevingerwerk af. “We hadden echte bottinekes van de special forces op de set om ervoor te zorgen dat er geen fouten werden gemaakt.” (jdr)

The team 2, VTM, 21.55 uur

Het beste van Enkel voor abonnees