Mathieu van der Poel zet opvallende traditie na de cross voort (en heeft slecht nieuws voor concurrentie over de kerstperiode)

Mathieu van der Poel zet opvallende traditie na de cross voort (en heeft slecht nieuws voor concurrentie over de kerstperiode)

Foto: PN

Oef. De grote terugkeer van Mathieu van der Poel in het veld leverde geen onemanshow op. Het duurde toch tot halfweg koers voor hij de rest in Ruddervoorde achterliet. “Ik reed niet rond met een supergevoel. Daarvoor heb ik nog een paar crossen nodig”, aldus de wereldkampioen. Het belooft weinig goeds voor de spanning de komende crossen, tot én met de kerstperiode. Met op zondagavond telkens de opvallende traditie: frietjes of Chinees.

Ja, het veldrijden heeft Mathieu van der Poel gemist. Zijn imposante verschijning, in die mooie regenboogtrui, trok in Ruddervoorde alle aandacht. Van pers en publiek. Na een prachtig seizoen op de mountainbike en de weg liet hij de veldritten tot gisteren links liggen en met Iserbyt stond een nieuwe heerser op. De wereldkampioen zette in zijn eerste optreden echter meteen de puntje op de i. Al leek hij er toch even te moeten inkomen. “Het vertrouwen was er niet meteen op die gladde omloop”, aldus Van der Poel. “Ik denk dat ik van alle renners het langst heb verkend.”

Het leek ook een verbeten duel met Eli Iserbyt te worden, het duo probeerde elkaar steeds de loef af te steken in de bochten. Tot in de derde ronde Laurens Sweeck doortrok. Van der Poel reed er langzaam naartoe en de rest moest passen. Zeker toen Iserbyt tegen een paaltje reed. Een ronde later begon de wereldkampioen dan toch als vanouds aan zijn solotocht. “Het is niet dat ik mij bewust in de eerste koershelft heb ingehouden, het tempo lag hoog genoeg. Ik kon niet echt versnellen. Mijn basis is goed, ik kan goed tempo rijden. Maar die tempowissels zitten er nog niet in. Toen er in het begin iemand een demarrage plaatste, kon ik niet meteen reageren. Ik moest op mijn tempo het gat dichten. Ik kon nog niet boven mijn limiet gaan, maar een uur tempo rijden ging perfect.”

“Geen supergevoel”

Dat volstond ruimschoots voor de zege. “De conditie is goed, ik wou ook niet half-half aan het seizoen beginnen, want dan loop je constant achter de feiten aan en dat maak je moeilijk goed. Vandaar dat ik bewust maar vier specifieke crosstrainingen deed en werkte aan mijn basis door duurtrainingen te houden van zo’n 4,5 uur. Ik heb dus nog zo’n vier crossen nodig om ook technisch top te zijn. Dat crossgevoel moet nog verbeteren, dat zag je toen ik door het zand reed. Ik heb daar vooral wedstrijden voor nodig, want op training kan ik niet genoeg afzien.”

Met andere woorden: Van der Poel is nog lang niet top. “Op hoeveel procent ik ben? Dat kan ik moeilijk zeggen, maar ik reed niet rond met een supergevoel. Het was genoeg om te winnen, maar de meesten reden vrijdag wel de Koppenbergcross en ik weet hoe lastig die is en hoe die wedstrijd in de benen kan zitten. We zullen volgende zondag op het EK al iets wijzer zijn.”

Uitdager Eli Iserbyt, de man die bij zijn afwezigheid de scepter van Van der Poel had overgenomen, werd pas vijfde. “Eli was sterk dit seizoen, maar het is niet dat ik ervan wakker lag hoor. Het maakt niet uit tegen wie ik rijd. Hij had een mindere dag, want als je mijn voorsprong met de rest vergelijkt, dan moet je concluderen dat hij bij een normale dag altijd bij mij had gezeten. Ik verwacht hem de eerstkomende crossen wel weer. Hij domineerde de vorige wedstrijden, reed weg met één versnelling. Of er dan hoop is op spannendere crossen dan vorig jaar? (grijnst) Er is altijd hoop. Iedereen mag crossen winnen van mij, het is ook niet dat ik per se iemand wil kloppen. Maar als ik start, wil ik winnen.”

“Alles op het WK”

En ja, Mathieu van der Poel heeft ook het veldrijden gemist. “Ik blijf met heel veel plezier op de crossfiets kruipen”, zegt de Nederlander. “Veldrijden doe ik nog altijd heel graag. Ik zal altijd mijn crossen blijven rijden. Misschien iets minder de komende jaren, maar zolang de combinatie mogelijk is, ga ik ervoor. Ook mountainbiken vind ik plezant. Met Nino Schurter had ik ook een tegenstander van formaat, waardoor ik constant mijn grenzen moest verlengen. Een beetje zoals het in het veldrijden was met de duels tegen Wout van Aert. Ik hoop trouwens dat hij snel weer hersteld is en dat hij ook opnieuw kan crossen. Hij hoort erbij.”

Hij heeft lang gewacht om dit seizoen het veld in te duiken, maar nu hij er weer inzit gaat hij ook voluit. Acht crossen rijdt hij in november. “Ik heb wat goed te maken hé”, zegt VdP. “Omdat ik er zo laat instap, wil ik zo veel mogelijk rijden. Ik ga in december ook niet op stage. Ik zal alles rijden, ook in de kerstperiode. Mijn enige stage is na de klassieke periode, na het nationaal kampioenschap. Ik kan ook iets langer op stage dan normaal want de Wereldbeker in Nommay kan ik laten vallen. Ik heb niks meer te winnen in dat klassement. Die van mijn vader in Hoogerheide ook schrappen? Dat kan, al is dat een week voor het WK, dus dat moet lukken. Maar alles op het WK, dat is eigenlijk mijn enige doel. (grijnst) Het EK volgende zondag mag natuurlijk ook.”

Van der Poel wil ook de crosstraditie blijven verderzetten: frietjes of chinees op zondagavond. “Het zullen frietjes worden.”

De heerser van de cross is terug en het lijkt of hij nooit is weggeweest.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.