Gault&Millau 2020: Minder restaurants en ‘maar’ 4 Gentse nieuwkomers

Culinaire honger lijkt bijna gestild

Culinaire honger lijkt bijna gestild

Michael Vrijmoed is met 17 op 20 ‘new on the top’. Foto: IF

Gent / Lochristi / De Pinte / Merelbeke / Destelbergen / Sint-Martens-Latem -

De afgelopen jaren was Gent, ooit een culinaire woestijn, de grote slokop in de gastronomische gidsen. Maar die honger lijkt wat gestild. Gisteren stelde Gault&Millau vier Gentse nieuwkomers voor. Een jaar geleden waren dat er nog 15. “Maar misschien komt er wel een nieuwe golf”, zegt recensent Willem Asaert.

Heritage, Epiphany’s Kitchen, Maste en Commotie. Dat zijn de vier Gentse nieuwkomers in editie 2020 van Gault&Millau. Daarmee lijkt er een rem te staan op de spectaculaire groei van Gent de afgelopen jaren. Sinds The Flemish Foodies onze stad wakker hadden geschud schoten de betere restaurants als paddenstoel uit de grond. “De competitie wordt harder, de concurrentie steviger”, zegt culinair recensent Willem Asaert. “De plekjes in die gidsen worden dus ook duurder.” Er staan in de nieuwe gids voor het eerst sinds lang minder Gentse restaurant. Van 41 vorig jaar gaat het naar 36. Enkele zaken verloren hun score, anderen gingen dicht.

Gent kende zo’n gastronomische explosie dat het een nieuwe generatie koks en ondernemers misschien afschrikt om in Gent een restaurant te beginnen. “In Gent zijn er veel goeie restaurants bijgekomen. Maar het publiek dat van die zaken houdt is in verhouding niet zoveel groter geworden. De koek moet door meer mensen verdeeld worden en dat kan mensen tegenhouden. De absolute toppers, die krijgen gasten uit het buitenland die speciaal voor een diner naar hier reizen. Maar in Gent moeten de meeste restaurants het in de eerste plaats nog hebben van het thuispubliek.”

Volgens Asaert kan het wel om een tijdelijk fenomeen gaan. “Ik weet niet of Gent een bovengrens heeft bereikt. Ik denk vooral dat er nu voorzichtigheid eerst. Veel mensen zijn benieuwd hoe al die nieuwkomers hun eerste drie cruciale jaren overleven. Als die evaluatie goed is, komt er waarschijnlijk wel een nieuwe Gentse culinaire golf.”

Maar Gent blijft natuurlijk een ontzettend lekkere stad. Met steeds meer zaken met hoge punten in de gids. Wie 17 of meer op 20 scoort, die staat volgens Gault&Millau ‘on the top’. Voor het eerst ooit hebben twee Gentse restaurants die score of hoger. Kobe Desramaults had al zijn topscore van 18. Maar nu hijst Michael Vrijmoed van het gelijknamige restaurant in de Vlaanderenstraat zich ook in de culinaire kopgroep van Vlaanderen. Voor het tweede jaar op rij stijgt de voormalige souschef van Peter Goossens in Hof van Cleve een half puntje, waardoor hij nu op 17 staat. “Dit is een mooie erkenning voor mezelf en het hele team en vooral een erg goeie motivitatie om door te gaan”, reageert Vrijmoed.

Dit zijn de scores voor de restaurants in Gent en onze regio:

GENT

Chambre Séparée 18

Restaurant Horseele 17

Vrijmoed 17

OAK 16

Souvenir 15,5

Karel de Stoute 15

Publiek 15

Roots 14,5

Alberte 14

A Food Affair 14

Kin Khao 13,5

Volta 13,5

Cochon de Luxe 13,5

Naturell 13,5

Faim Fatale 13

Fou d’O 13

Osteria Per Bacco 13

Pakhuis 13

San Gent 13

Steendam 66 13

Aroy Aroy 13

De Lieve 13

Door 73 13

Eentweevijf 13

Epiphany’s Kitchen 13

Heritage 13

Kruidtuin 13

Maste 13

Commotie 13

De Gouden Klok 13

Taxi’s 12

Il Mezzogiorno 12

Karreaux 12

Memé Gusta 12

Patyntje 12

Revue 12

SINT-MARTENS-LATEM

L’autre Vie 14

Brasserie Latem 14

A Table 14

D’oude Schuur 13,5

I Ragazzi 13,5

Sabatini 13

Baarle 90 13

Auberge du Pêcheur 13

Brasserie Boulevard 13

Deboeveries 13

Brasserie Vinois 13

DESTELBERGEN

Rooselaer 12

LOCHRISTI

D’Oude Pastorie 14,5

Fleur De Lys 13

DE PINTE

De Pastorie 14

MERELBEKE

La Traverse 12

De Blauwe Artisjok 13

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio