De afgelopen jaren was Gent, ooit een culinaire woestijn, de grote slokop in de gastronomische gidsen. Maar die honger lijkt wat gestild. Gisteren stelde Gault&Millau vier Gentse nieuwkomers voor. Een jaar geleden waren dat er nog 15. “Maar misschien komt er wel een nieuwe golf”, zegt recensent Willem Asaert.
Heritage, Epiphany’s Kitchen, Maste en Commotie. Dat zijn de vier Gentse nieuwkomers in editie 2020 van Gault&Millau. Daarmee lijkt er een rem te staan op de spectaculaire groei van Gent de afgelopen jaren. Sinds The Flemish Foodies onze stad wakker hadden geschud schoten de betere restaurants als paddenstoel uit de grond. “De competitie wordt harder, de concurrentie steviger”, zegt culinair recensent Willem Asaert. “De plekjes in die gidsen worden dus ook duurder.” Er staan in de nieuwe gids voor het eerst sinds lang minder Gentse restaurant. Van 41 vorig jaar gaat het naar 36. Enkele zaken verloren hun score, anderen gingen dicht.
Gent kende zo’n gastronomische explosie dat het een nieuwe generatie koks en ondernemers misschien afschrikt om in Gent een restaurant te beginnen. “In Gent zijn er veel goeie restaurants bijgekomen. Maar het publiek dat van die zaken houdt is in verhouding niet zoveel groter geworden. De koek moet door meer mensen verdeeld worden en dat kan mensen tegenhouden. De absolute toppers, die krijgen gasten uit het buitenland die speciaal voor een diner naar hier reizen. Maar in Gent moeten de meeste restaurants het in de eerste plaats nog hebben van het thuispubliek.”
Volgens Asaert kan het wel om een tijdelijk fenomeen gaan. “Ik weet niet of Gent een bovengrens heeft bereikt. Ik denk vooral dat er nu voorzichtigheid eerst. Veel mensen zijn benieuwd hoe al die nieuwkomers hun eerste drie cruciale jaren overleven. Als die evaluatie goed is, komt er waarschijnlijk wel een nieuwe Gentse culinaire golf.”
Maar Gent blijft natuurlijk een ontzettend lekkere stad. Met steeds meer zaken met hoge punten in de gids. Wie 17 of meer op 20 scoort, die staat volgens Gault&Millau ‘on the top’. Voor het eerst ooit hebben twee Gentse restaurants die score of hoger. Kobe Desramaults had al zijn topscore van 18. Maar nu hijst Michael Vrijmoed van het gelijknamige restaurant in de Vlaanderenstraat zich ook in de culinaire kopgroep van Vlaanderen. Voor het tweede jaar op rij stijgt de voormalige souschef van Peter Goossens in Hof van Cleve een half puntje, waardoor hij nu op 17 staat. “Dit is een mooie erkenning voor mezelf en het hele team en vooral een erg goeie motivitatie om door te gaan”, reageert Vrijmoed.
Dit zijn de scores voor de restaurants in Gent en onze regio:
GENT
Chambre Séparée 18
Restaurant Horseele 17
Vrijmoed 17
OAK 16
Souvenir 15,5
Karel de Stoute 15
Publiek 15
Roots 14,5
Alberte 14
A Food Affair 14
Kin Khao 13,5
Volta 13,5
Cochon de Luxe 13,5
Naturell 13,5
Faim Fatale 13
Fou d’O 13
Osteria Per Bacco 13
Pakhuis 13
San Gent 13
Steendam 66 13
Aroy Aroy 13
De Lieve 13
Door 73 13
Eentweevijf 13
Epiphany’s Kitchen 13
Heritage 13
Kruidtuin 13
Maste 13
Commotie 13
De Gouden Klok 13
Taxi’s 12
Il Mezzogiorno 12
Karreaux 12
Memé Gusta 12
Patyntje 12
Revue 12
SINT-MARTENS-LATEM
L’autre Vie 14
Brasserie Latem 14
A Table 14
D’oude Schuur 13,5
I Ragazzi 13,5
Sabatini 13
Baarle 90 13
Auberge du Pêcheur 13
Brasserie Boulevard 13
Deboeveries 13
Brasserie Vinois 13
DESTELBERGEN
Rooselaer 12
LOCHRISTI
D’Oude Pastorie 14,5
Fleur De Lys 13
DE PINTE
De Pastorie 14
MERELBEKE
La Traverse 12
De Blauwe Artisjok 13