Nederlandse ‘drugsatlete’ kent haar zware celstraf voor smokkel ter waarde van 2 miljoen en barst in tranen uit

Nederlandse ‘drugsatlete’ kent haar zware celstraf voor smokkel ter waarde van 2 miljoen en barst in tranen uit

De 27-jarige Nederlandse topatlete Madiea G. is veroordeeld tot 8,5 jaar cel wegens drugsmokkel.

De atlete, vaak kortweg Maddy genoemd, verklaarde aan het begin van de rechtszaak tegen haar in het Duitse Kleve dat ze in een sportieve dip zat en met doping weer de weg omhoog wilde vinden. Ze dacht naar eigen zeggen doping in plaats van drugs te vervoeren. Duitse justitie eiste 7,5 jaar cel tegen de Nederlandse ’drugsatlete’.

De specialiste op de 400 meter, die deel uitmaakte van de nationale vrouwenestafetteploeg, werd 18 juni gepakt net over de grens met Duitsland en zit sinds die tijd vast. Het leek erop dat ze ook ‘doping’ voor andere atleten wilde meenemen, maar vragen daarover wilde ze niet beantwoorden, werd al kort na het begin van de zitting duidelijk.

G., die niet heel nerveus oogde en af en toe zelfs aan lachje liet zien, werd kort na het begin weer weggevoerd, met handboeien om, nadat de rechter de zitting voor een uur schorste. Direct na de uitspraak barstte de Nederlandse in huilen uit en legde ze haar handen wanhopig op haar hoofd.

De douane bij onze oosterburen vond bij een grenscontrole vele kilo’s harddrugs in de kofferbak van de auto van de Amsterdamse. Ze vervoerde zo’n 43 kilo xtc en ruim 13 kilo crystal meth, met een geschatte straatwaarde van rond de 2 miljoen euro. Ook vond de douane 12.000 euro contant in haar voertuig. De maximumstraf voor smokkel van grote hoeveelheden harddrugs is 15 jaar.

De topatlete maakte deel uit van de nationale estafetteploeg die meedeed aan de Olympische Spelen in Rio. Ze miste door haar arrestatie het WK atletiek in Doha dat ruim een maand geleden werd afgewerkt.

Brengt ’drugsrunner’ dopingzaak aan het rollen?

De Atletiekunie heeft de Dopingautoriteit gevraagd uit te zoeken wat klopt van de verklaring van Madiea G., de atlete die maandag door een Duitse rechter werd veroordeeld tot 8,5 jaar celstraf.

Via haar advocaat verklaarde G. dat ze dacht dat er dopingproducten in plaats van drugs in haar auto lagen toen ze op 18 juni bij een routinecontrole net over de Duitse grens werd aangehouden. Volgens G. was de doping niet alleen voor haar bedoeld, maar ook voor andere atleten.

„Die verklaring heeft ons verrast”, zegt technisch directeur Ad Roskam van de Nederlandse atletiekbond. „Het was voor ons aanleiding om onmiddellijk melding te doen bij de Dopingautoriteit. We willen uitgezocht hebben wat van die verklaring klopt. Er zal vervolgonderzoek plaatsvinden, door de Dopingautoriteit en hopelijk ook in Duitsland.”

Voorzitter Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit heeft direct zijn Duitse collega’s om hulp gevraagd. „Als een sporter dit verklaart, dan slaan wij aan. Het is echter een strafzaak in Duitsland, wij zijn dus niet direct betrokken”, aldus Ram. „Ik hoop via m’n Duitse collega’s meer te weten te komen.”

De verklaring van G. verraste Roskam. „Het zijn zeer zorgelijke uitspraken. Er moet uitgezocht worden of hier iets van klopt of dat het alleen strategie binnen de rechtszaak was. Dat willen wij uiteraard weten.”

De meervoudig Nederlands kampioene op de 100 en 400 meter trainde sinds vorig seizoen weer bij haar club in Amsterdam. Daarvoor deed ze dat op Papendal met de Nederlandse selectie. G. was met de estafetteploeg op de 4x400 meter actief op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

„Voor haar trainingspartners en iedereen die haar kent, is dit heftig”, aldus de technisch directeur van de Atletiekunie. |De hele sport wordt hier nu op aangekeken, dat geldt bij vrijwel iedere dopingdiscussie. Dat is vervelend, maar we moeten daar maar niet te lang bij stilstaan.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.