Fit & Gezond

Trage zondagsjogger even gezond bezig als de sportieve fanatiekeling: 50 minuten per week volstaat

Trage zondagsjogger even gezond bezig als de sportieve fanatiekeling: 50 minuten per week volstaat

Foto: Getty Images/iStockphoto

De trage zondagsjogger is even gezond bezig als de sportieve fanatiekeling. Een klein uur per week joggen volstaat om het leven aantoonbaar te verlengen. Wie langer of sneller loopt haalt daar nauwelijks extra gezondheidswinst uit.

Dat blijkt uit een onderzoek, gepubliceerd in het ‘British Journal of Sports Medicine’, waarin 14 eerdere studies onder de loep werden genomen. Samen zijn die goed voor 230.000 onderzochte mensen die tussen de 5,5 en 35 jaar gevolgd werden.

De conclusie? Mensen die wekelijks joggen hebben 27 procent minder kans op een vroege dood. Concreet hebben ze 30 procent minder kans op hart- en vaatziektes en 23 procent minder kans op kanker. Langer, sneller of meermaals per week joggen heeft op die cijfers weinig invloed.

Minder joggen of enkel wandelen leidt ook tot minder gezondheidswinst, maar, benadrukken de onderzoekers, levert ook resultaat op.

Hoewel de studie rekening houdt met leeftijd, geslacht, gezondheid, gewicht en levenshouding van de deelnemers, geven de onderzoekers toe dat de cijfers niet onfeilbaar zijn. Meer onderzoek blijft nodig. Maar het idee dat meer lopen per definitie leidt tot een gezonder lichaam mag wel de prullenmand in.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees