Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Hoe roder, hoe hoger de temperatuur ten opzichte van 30 jaar geleden  Copernicus

Wetenschappers trekken aan alarmbel: warmste oktober ooit

Nat, somber en toch weer een warmterecord

Misschien hadden we het niet onmiddellijk door, want oktober was een kletsnatte en sombere maand in België. Maar de temperatuur lag wel bijna een graad hoger dan normaal, op 11,6 graden. Wereldwijd was oktober dan ook de warmste oktober ooit, meldt het Europees aardobservatieprogramma Copernicus. “De impact is enorm", zegt weervrouw Jill Peeters.

Copernicus houdt de oppervlaktetemperatuur bij en vergelijkt die met de referentieperiode tussen 1981 en 2010. Uit die analyse blijkt dat afgelopen oktober wereldwijd 0,69 graden warmer was. En in Europa was de gemiddelde temperatuur maar liefst 1,1 graden hoger.

Ook grote delen van de Noordpool, het oosten van de VS en Canada, het Midden-Oosten, Noord Afrika, Rusland, zuid-Brazilië, het Zuiden van Afrika, Australië en het oosten van de Zuidpool kregen te maken met hogere temperaturen dan normaal. “Op de kaart is het probleem heel goed te zien”, zegt weervrouw Jill Peeters. “Je ziet dat het bijna overal warmer is dan normaal. En hier gaat het om een aantal graden, maar kijk naar de Noordpool: daar is het al gauw 6 graden hoger. Tegelijk is het op bepaalde plekken kouder. Dat kan onder andere te maken hebben met het poolijs dat sneller smelt en zo langs Groenland in de oceaan komt en daar de temperatuur doet dalen.”

Zeespiegel in België

Peeters kijkt niet op van de cijfers en voorspelt ook geen beterschap voor de komende 30 tot 40 jaar. “Het komt erop neer dat oktober de 418de opeenvolgende maand is met een gemiddelde temperatuur die hoger ligt dan gemiddeld in heel de 20ste eeuw. En 0,69 graden lijkt misschien niet heel veel, maar de impact daarvan is enorm. Kijk maar naar het effect van de stijgende zeespiegel op België.”

Een groep van maar liefst 11.000 wetenschappers maakte gisteren aan de vooravond van de 40ste klimaatconferentie ook een statement op de academische website BioScience. Samen verklaarden ze dat onze planeet zich in een diepe klimaatcrisis bevindt. “Het zijn de extreme weerpatronen die ons hebben gedwongen dit statement te maken. We moeten dringend onze manier van leven veranderen om te overleven. De bevolking mag niet meer aangroeien, we moeten afstappen van fossiele brandstoffen, stoppen met bomen kappen en onze vleesconsumptie drastisch verminderen.”

Het beste van Enkel voor abonnees