Concurrentiestrijd tussen organisatoren leidt tot bizarre taferelen: 15 maanden voor concert kan je al tickets kopen

Concurrentiestrijd tussen organisatoren leidt tot bizarre taferelen: 15 maanden voor concert kan je al tickets kopen

Hans Zimmer (rechts) met Pharrell Williams. Foto: John Shearer/Invision/AP

Hans Zimmer komt naar het Sportpaleis op 21 februari 2021. Daar kan u woensdag al tickets voor kopen, iets meer dan 15 maanden voor het concert. Ook het concert van A-ha op 17 november 2020 werd maandag meer dan een jaar van tevoren aangekondigd. Het gevolg van de concurrentiestrijd tussen de organisatoren.

Kwam een rockgroep in de jaren 90 of zelfs begin jaren 2000 optreden in een concertzaal in ons land, dan werd je daar enkele weken of maanden voordien van op de hoogte gebracht. Vandaag is dat niet langer zo: de concertagenda van de grote zalen in ons land staat al vol tot 21 februari 2021. De ticketverkoop begint dus bijna anderhalf jaar vóór het concert plaatsvindt.

Natacha Bekaert van concertorganisator Greenhouse Talent wijt dat onder meer aan het groeiende aantal concerten. “Er zijn steeds meer grote producties die toeren in grote zalen en arena’s, maar ook in het clubcircuit zijn er meer concerten. De concurrentie is daardoor veel groter en zalen moeten dus vroeger gereserveerd worden.”

Geld op

De concurrentiestrijd laat zich anderzijds ook voelen binnen de genres. “Als er meerdere groepen of artiesten in hetzelfde genre op tournee gaan, wil je dat als eerste aankondigen, om de anderen voor te zijn. Vóór het geld van de mensen op is.”

Bepaalde artiesten, zoals Andrea Bocelli en A-ha, kiezen er zelf voor om hun concerten vroeg bekend te maken. “Bij A-ha gaat het om de 35ste verjaardag van hun debuutalbum, en ze wilden hun fans er dit jaar nog attent op maken dat er een jubileumjaar op komst is”, zegt Sam Perl van Gracia Live. “Andrea Bocelli doet dat dan weer elke keer. Hij heeft graag dat zijn fans meer dan een jaar van tevoren weten dat hij komt.”

Ook de professionalisering van de muziekindustrie speelt mee, zegt Bekaert. “Beursgenoteerde bedrijven als Live Nation moeten een zicht hebben op wat ze de komende jaren gaan verdienen, en vroeger concerten plannen is daar een manier voor.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees