Maarten, Wout, Stan en Lander Cassiman zijn Vier Heemskinderen: “Ik ga stoer doen op het paard”

Maarten, Wout, Stan en Lander Cassiman zijn Vier Heemskinderen: “Ik ga stoer doen op het paard”

Maarten (15), Wout (11), Stan (9) en Lander (9) Cassiman namen woensdagavond al even het zwaard vast, met op de achtergrond hun harnas Foto: svl

Appels -

Het Ros Beiaardcomité heeft de nieuwe Vier Heemskinderen aangeduid. Vijf gezinnen waren kandidaat: twee uit Grembergen, twee uit Dendermonde en eentje uit Lebbeke. Uiteindelijk voldoen Maarten, Wout, Stan en Lander Cassiman het best aan de voorwaarden.

Een Ros Beiaardommegang is niet denkbaar zonder de Vier Heemskinderen op de rug van het peird. Die traditie bestaat al minstens sinds 1460 in Dendermonde. Maar niet iedereen mag zomaar plaatsnemen op het Ros. De kandidaat-Heemskinderen moeten aan strenge criteria voldoen. Vijf gezinnen stelden zich kandidaat, eentje werd gekozen.

Maarten (15), Wout (11), Stan (9) en Lander (9) Cassiman voldeden aan de meeste voorwaarden. “We zijn zeer blij”, zegt Maarten. “Ik dacht dat we het niet zouden halen omdat we niet ononderbroken in Dendermonde hebben gewoond, maar ook de andere gezinnen hadden dat niet gedaan. Dus was het wel een ontlading.”

Ook de jongste broers zijn enthousiast. “Ik ga stoer doen op het paard”, zegt Lander. “En ik ga met het zwaard zwaaien.” Dat kregen ze van hun peters, de broers Veldeman, die in 1990 op het Ros zaten.

De Vier Heemskinderen zijn één van de belangrijkste elementen in de ommegang. “De eerste vermelding van de Vier Heemskinderen in de Dendermondse ommegang dateert van 1460”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V) die ook voorzitter is van het Ros Beiaardcomité. “Het zijn volgens de traditie vier broers die geboren zijn uit Dendermondse ouders. De jonge ridders zitten in een harnas op het Ros. Op hun helmen pronken wit-rode veren. Met hun zwaard hoog in de lucht groeten ze het publiek.”

Ontgoocheling

Bij de andere vier gezinnen heerste er wel wat ontgoocheling. “Mijn broer Julien is te jong, dus wisten we wel ergens dat we het niet zouden halen”, zegt Victor Van Geert. “We zijn wel blij met de kans om in een andere rol mee te lopen in de ommegang. En dat zullen we doen.”

Ook bij de familie Mouton was er een beetje teleurstelling. “Wij zijn geboren in Gent”, zegt Bas Mouton. “Dus vielen we al snel af. Ik denk ook wel dat we zullen meelopen in de ommegang, want we zijn tevreden dat we ons kandidaat hebben gesteld. Jammer genoeg zijn we het niet geworden, maar het is de broers Cassiman uiteraard gegund.”

Van de Heemskinderen wordt verwacht dat ze deelnemen aan alle voorbereidingsactiviteiten en officiële plechtigheden in het kader van de Ros Beiaardommegang en dat ze de bepalingen van de erecode naleven. “Als blijk van erkentelijkheid worden ze na de Ros Beiaardommegang voor hun hele verdere leven opgenomen in het collectieve geheugen van de Dendermondenaren”, zegt Patrick Segers, de regisseur van de ommegang.

Tijdens de naoorlogse ommegangen was de eer om het Ros Beiaard te mogen berijden, weggelegd voor de gezinnen Bombay (1952), Leybaert (1958), De Jonghe (1975), Veldeman (1990), Coppieters (2000) en Van Damme (2010). Op 24 mei 2020 is het dus de beurt aan Maarten, Wout, Stan en Lander Cassiman. Op 5 januari worden ze tijdens de nieuwjaarsreceptie van de stad officieel aangesteld als Vier Heemskinderen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees