REACTIES

Bij Club Brugge kunnen ze niet lachen met penaltyfrats van Mbaye Diagne, Philippe Clement is “enorm kwaad”

Bij Club Brugge kunnen ze niet lachen met penaltyfrats van Mbaye Diagne, Philippe Clement is “enorm kwaad”

Foto: Photo News

Club Brugge liet woensdagavond op het veld van PSG dé kans liggen om een onverhoopt punt te pakken in de Champions League. Een kwartier voor tijd pakte de ingevallen Mbaye Diagne bij een 1-0-achterstand een penalty af van vaste strafschopnemer Hans Vanaken, om de bal daarna zwakjes in de handen van Keylor Navas te trappen. Dat ze hier bij blauw-zwart allerminst mee konden lachen was duidelijk. “Hier moet een woordje over gepraat worden.”

LEES OOK. Chef voetbal Ludo Vandewalle vindt dat Diagne die strafschop mist voor maanden in tribune moet: “Degoutant”

De blik van Hans Vanaken sprak boekdelen toen hij de kleedkamer in dook. Vanop de stip miste blauw-zwart een gouden kans om een punt mee te pakken uit Parijs. Omdat hun vaste strafschopnemer de bal ontfutseld werd door de ingevallen Mbaye Diagne.

Rits: “Neen, we hebben niet laten begaan”

Bij Club Brugge waren ze - begrijpelijk - in alle staten. Mats Rits, voor de camera’s van Q2: “Hoe het kon gebeuren dat Vanaken die bal niet trapte? Dat zullen we intern bespreken. Het klopt dat de coach kwaad was, maar hier moeten we het in de kleedkamer over hebben. Die 5% die we nog misten, dat was die ene goal. Die penalty moest er gewoon in.”

Rits was samen met Vanaken en Deli één van de spelers die Diagne op andere gedachten probeerden te brengen. Had Vanaken overigens niet meer zijn tanden moeten laten zien? Met de meer brutale Ruud Vormer was het misschien anders gelopen. “Neen, wij hebben niet laten begaan”, vindt Rits. “Enkele spelers hebben gezegd dat het aan Hans was. Met Vormer erbij? Daar wil ik niets over zeggen. Hij besliste om die strafschop te trappen. Je kan er ook tien minuten ruzie over maken, zoals op Antwerp met Mbokani en Refaelov gebeurde. Dat willen we ook niet. Weet je wat het meest frustrerend is? We hebben heel de wedstrijd het gevoel gehad dat er iets in zat. Zelfs in de eerste helft. We zetten goed druk vooruit, waren scherp in de duels. We hebben een goede wedstrijd gespeeld. Alleen: we kopen er niet zoveel voor. Je hoopt altijd dat je krijgt waar je recht op hebt.”

Mechele: “Hier moet een woordje over gesproken worden”

Eenzelfde geluid bij Brandon Mechele. “Hier moet een woordje over gesproken worden, maar dat zullen we in de kleedkamer doen. Het is duidelijk dat dit een hele dure misser was, we hadden een goede zaak kunnen doen. Dit is jammer, ja, heel jammer. We hadden hier minstens een punt moeten pakken, misschien zelfs drie. De tweede helft hebben we meer op hun helft gestaan dan andersom.”

Bij Club Brugge kunnen ze niet lachen met penaltyfrats van Mbaye Diagne, Philippe Clement is “enorm kwaad”
Foto: Icon Sport

Clement: “Natuurlijk ben ik enorm kwaad”

“De teleurstelling overheerst momenteel omdat we er erg dichtbij waren”, vertelde de Brugse coach na de wedstrijd in het Prinsenpark. “Als je naar onze wedstrijden in deze groepsfase kijkt, hadden we meer punten kunnen hebben, zeker in de heenronde. Maar ik ben erg fier op de prestatie van mijn spelers. Het is niet makkelijk om een manier te vinden om dit PSG pijn te doen. Mijn spelers hebben dat plan bijna perfect uitgevoerd, enkel bij de afwerking lieten we het afweten. Tegen een team met zo’n sterke spelers heeft mijn ploeg een mooie prestatie afgeleverd.”

Het sterke spel van Club werd overschaduwd door de strafschopfase met invaller Mbaye Diagne, die de elfmeter afnam van Hans Vanaken, die de vaste strafschopnemer is en zelden mist. Diagne trapte vervolgens zwak, Keylor Navas pakte zowaar klemvast. “Natuurlijk ben ik enorm kwaad”, bekende Philippe Clement. “Ik heb er zeker mijn ding over gezegd in de kleedkamer en het is mijn verantwoordelijkheid om die zaak te regelen de komende dagen, weken en maanden. Waarom Diagne zoiets doet? Omdat hij wil scoren waarschijnlijk, maar dat is een foute reactie. En het is een héél dure rekening vanavond.”

“Het was bepalend, maar het gaat over een moment van slechts enkele seconden. Ik hoop vooral dat iedereen niet alleen praat over dat ene incident, maar het ook heeft over de manier waarop we hier gevoetbald hebben. Ik heb veel positieve dingen gezien vanavond, maar ook één negatief punt dat een wereld van verschil maakt.”

Mignolet: “Moeten we dan toneeltje opvoeren?”

In een storm van verontwaardiging probeerde Simon Mignolet het hoofd koel te houden. Hij was vooral blij dat zijn ploeg geen scène maakte voor dé penalty. “Dat iemand moest reageren? Daar moet ik om lachen.”

De ervaren Mignolet zal je niet snel een straffe reactie ontlokken. Ook na hét incident bleef de doelman rustig. “Ik begrijp dat dit nu gespreksonderwerp nummer één is, maar zulke zaken gaan we niet breed uitsmeren in de media. Hier kunnen we momenteel weinig zinnigs over zeggen”, beet hij op zijn lip. “We moeten dit nu laten bezinken op de terugweg. Morgen op training steken we de koppen bij elkaar en zal de coach daarover spreken. Laat alles eerst wat kalmeren.” Dat niemand op het veld Diagne op zijn plichten wees, vond Mignolet een goedkoop verwijt. “Wat moeten we doen? Een toneeltje opvoeren en staan ruziemaken op het veld? Da’s makkelijk praten. Ik herinner mij nog die fase bij Antwerp waar men haast ging vechten om de bal. Haantjesgedrag. Achteraf werd dat ook uitvoerig besproken in de pers. Maar nu zeggen dat er iemand moest opstaan en Mbaye terechtwijzen, vind ik flauw. Ik moet er zelf een beetje om lachen.”

Waar de Rode Duivel veel liever over sprak, was de goede prestatie van zijn team tegen een Europese grootmacht. Alweer. “We waren bijna de evenknie van PSG. Ik denk niet dat een Belgische ploeg dit al op de mat heeft gebracht tegen een tegenstander van zo’n kaliber. Op een buitensporigheid na dan”, besloot de doelman.

LEES OOK. Niets over penaltyklucht maar Franse pers zag een goed Club Brugge en is streng voor Mbappé

Bij Club Brugge kunnen ze niet lachen met penaltyfrats van Mbaye Diagne, Philippe Clement is “enorm kwaad”
Foto: Photo News

PSG: “Tegen zo’n ploeg kan je niet winnen zonder af te zien”

PSG-trainer Thomas Tuchel sprak achteraf van een match waarin zijn spelers afgezien hebben. “In het begin was het moeilijk”, stelde Tuchel. “We hebben te veel balverlies geleden. Daarna konden we domineren maar ook op het einde waren er enkele foutjes bij onze ploeg. Club Brugge speelt al het hele seizoen sterk. Je kan niet winnen tegen zo’n ploeg zonder af te zien. Maar we hebben gewonnen en dat zonder een doelpunt te moeten incasseren.”

Na het eerste doelpunt deed PSG er alles aan om de voorsprong te houden. “We waren misschien wat bang om onze voorsprong te verliezen en daar hebben we naar gespeeld, dat moet ik toegeven”, aldus Tuchel. Dat het spel van PSG wat aan de zwakke kant was, wilde de trainer niet zeggen. “Ik denk dat we verwend zijn geweest door onze hoge scores. Het is niet omdat we nu gewonnen hebben met 1-0, dat we zwakker hebben gespeeld.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.