Paul Demets in Nederland gelauwerd met de Jan Campert-Prijs

Paul Demets Foto: Peter Bral

Zulte - Woensdag maakte de voorzitter van de Nederlandse Jan Campertstichting Aad Meinderts in het Nederlandse Radio 1-programma Kunststof bekend dat de Vlaamse dichter Paul Demets uit Olsene de Jan Campertprijs wint met zijn poëziebundel ‘De klaverknoop’, die in 2018 verscheen bij de bekende Amsterdamse uitgeverij De Bezige Bij. De Jan Campertprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen uit ons taalgebied.

De bundel van Paul Demets was eerder dit jaar ook al genomineerd voor de Herman de Coninckprijs, de Paul Snoekprijs en de vijfjaarlijkse poëzieprijs van de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde.

Het ontroert Paul Demets om net dit jaar met deze prijs bekroond te worden: ‘Mijn uitgeverij De Bezige Bij bestaat op 12 december namelijk precies vijfenzeventig jaar.  Ze werd opgericht door Geert Lubberhuizen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog scheikunde studeerde, maar ook in het verzet zat. Hij hielp om fondsen te werven voor het Kindercomité in Utrecht, dat joodse kinderen bij gezinnen onderbracht. Om die onderduikfamilies te helpen, liet hij een rijmprent vervaardigen met daarop het gedicht ‘De achttien doden’ van verzetsstrijder en dichter Jan Campert, die in 1943 naar Neuengamme gedeporteerd was en stierf.  Op die manier raakte Lubberhuizen in drukwerk en auteurs geïnteresseerd. En dit leidde in 1944 tot de oprichting van de uitgeverij De Bezige Bij.’

Paul Demets is lector aan de School of Arts (Hogeschool Gent) in Gent,  onderwijsdidacticus aan de Universiteit Gent en poëzierecensent voor De Standaard. Tot eind dit jaar is hij aangesteld als de plattelandsdichter van de Provincie Oost-Vlaanderen.  Hij ontvangt de Jan Campertprijs op 19 januari in Den Haag. Eerdere bundels van Paul Demets werden bekroond met de Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen en de Herman de Coninckprijs.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio