Informateur Paul Magnette (PS) kiest voor een andere methode: eerst praten over inhoud en dan pas de coalitie

Video: De Kamer

Paul Magnette, die dinsdag door de koning tot informateur is benoemd, heeft tijdens een persconferentie aangekondigd de formatie anders te willen aanpakken. “Het wordt een moeilijke missie, die inzet voor het land is dan ook groot”, zei hij. Zo wil hij het met de partijen eerst over de inhoud hebben. Pas daarna wil hij op basis van de “raakpunten” bepalen welke coalities er mogelijk zijn.

LEES OOK. Paul Magnette: de zelfzekere hardliner die nu moet bewijzen dat hij compromissen kan sluiten

“De kloof tussen de verschillende politieke partijen is groot, ik verwacht dat iedereen dan ook zijn verantwoordelijkheden zal nemen”, stak Magnette van wal. “Het werk start vandaag en wel nu.

Hij zal eerst gesprekken hebben met zijn voorgangers Didier Reynders, Johan Vande Lanotte, Rudy Demotte en Geert Bourgeois. Vervolgens wil hij “binnen de 48 uur (...) gesproken hebben met alle onderhandelaars en partijvoorzitters”. Concreet zijn dat: N-VA, Open VLD, MR, de socialistische familie, de groenen, en CD&V en CDH, en DéFi. Magnette neemt de uitgestoken hand van Maxime Prévot (CDH) dus aan. Die gesprekken wil hij “binnen de 48 uur” afgerond hebben. Op maandag 18 november zal hij verslag bij de koning uitbrengen.

Nieuwe methode

Opvallend is hier dat Magnette kiest voor een andere aanpak. Inhoud moet primeren. Het doet wat denken aan de zogenaamde ‘programmaregering’ die informateurs Vande Lanotte en Reynders uitwerkten. “Ik denk dat we van methode moeten veranderen. Nu bepalen we eerst welke partijen tot de coalitie moeten behoren, en dan pas wat we samen gaan doen. Die methode lukt niet meer. We moeten beginnen met de uitdagingen voor ons land te bepalen.”

LEES MEER. Wordt de volgende regering een ‘programmaregering’? En wat houdt dat dan precies in?

Magnette gaf ook aan het planbureau en andere instellingen in te schakelen om “de feiten te laten triomferen”. De politieke discussie is op dit moment niet genoeg gestoeld op feiten. “We moeten het objectiveren”, zei hij.

“We moeten niet naïef zijn. Het zal niet makkelijk worden”, zei Magnette nog. “Het is een jaar geleden dat de regering viel. De verkiezingsuitslag heeft een snelle regeringsvorming onmogelijk gemaakt. Er zijn niet enkel verschillen onder de partijen, er zijn ook spanningen. Maar ik ben van nature een optimist. Ons land heeft in zijn geschiedenis al veel ernstigere crisissen doorgemaakt. We hebben daar steeds oplossingen gevonden. Er is geen enkele reden waarom dat vandaag niet zal lukken. Ik geloof in de toekomst van dit land.” Afsluiten deed Magnette met een quote van de Chinese filosoof Lao Tzu. “Diegene die niet probeert, is maar één keer mis, of zoiets”, aldus Magnette.

Wat de afgelopen 163 dagen vooraf ging

Hoewel de formatie 163 dagen na de verkiezingen nog nergens staat, komt met Magnette voor het eerst een absoluut kopstuk aan zet. Na de verkiezingen stuurde de koning eerst het informateursduo Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) het veld in.

Na vier maanden overleg met de verschillende partijen stuurden zij aan op onderhandelingen voor een paars-gele regering, met PS en N-VA dus. Omdat het water tussen die partijen nog steeds diep was, stelde de koning een preformateursduo aan met een N-VA’er (Geert Bourgeois) en een PS’er (Rudy Demotte). Die konden N-VA en PS echter niet veel dichter bij elkaar brengen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees