Geen verjaring meer van seksueel misbruik op minderjarigen

Geen verjaring meer van seksueel misbruik op minderjarigen

Valerie Van Peel. Foto: BELGA

Seksueel misbruik op minderjarigen kan binnenkort niet meer verjaren. De plenaire Kamer heeft daarover donderdag een wetsvoorstel goedgekeurd van N-VA en SP.A. Er waren geen tegenstemmen. Enkel Ecolo-Groen en Jean-Marie Dedecker onthielden zich bij de stemming.

Het waren Valerie Van Peel (N-VA) en John Crombez (SP.A) die samen het voorstel indienden. Verschillende andere partijen sloten zich erbij aan. Vandaag bedraagt de verjaringstermijn voor seksueel misbruik op minderjarigen 15 jaar. Het probleem daarbij is dat het voor slachtoffers vaak jaren duurt alvorens ze klaar zijn om met hun verhaal naar buiten te komen, met het risico dat het misdrijf al verjaard is. Bovendien blijft het veelal niet bij één slachtoffer.

De indieners van het voorstel willen slachtoffers wel blijven bewust maken van het belang van een snelle aangifte. Dat is de beste garantie om sporen en bewijzen te verzamelen en de dader(s) op te sporen en te berechten, luidt het. In de praktijk gebeurt dat echter niet of lang na de feiten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees