België koploper in nieuwe heupen en knieën

België koploper in nieuwe heupen en knieën

Foto: Hollandse Hoogte / Werry Crone

Wij Belgen draaien onze hand niet om voor een nieuwe heup of knie. Uit een nieuw rapport van de OESO, de club van rijke landen, blijkt dat we bij de internationale top horen wat betreft knie- en heupprothesen. In België zijn 274 heupprothesen geplaatst op 100.000 inwoners tegenover 182 gemiddeld. Voor heupen staan we op de vierde plek van de 32 bestudeerde OESO-landen en voor knieën op plaats zes.

De cijfers dateren wel van 2017, terwijl de Belgische Vereniging van Orthopedie en Traumatologie (BVOT) net de laatste hand legt aan een rapport over 2018. “Vorig jaar zijn 25.915 knieprothesen geplaatst en 29.464 heupen”, zegt Jan Victor, diensthoofd Orthopedie van het UZ Gent. “Het zit in stijgende lijn, maar onze bevolking veroudert ook.”

Experts verklaren onze koppositie door de laagdrempelige toegang tot onze gezondheidszorg, de hoge kwaliteit, de goede registratie van ingrepen en het feit dat we een verouderde bevolking hebben. “Het gebeurt soms ook wel dat prothesen te vroeg gestoken worden omdat artsen door de patiënt onder druk gezet worden”, zegt Guy Molenaers, voorzitter van BVOT. “Men denkt hoe langer hoe meer dat je als een auto bent waar je simpelweg een onderdeeltje kan vervangen. Soms kost het meer moeite om een patiënt een ingreep uit het hoofd te praten dan om een ingreep voor te stellen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees