Met één druk op de knop contact met noodcentrale: alarmsysteem voor slachtoffers stalking op komst

Met één druk op de knop contact met noodcentrale: alarmsysteem voor slachtoffers stalking op komst

Minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V). Foto: BELGA

De overheid werkt aan een nationaal alarmsysteem voor vrouwen die slachtoffer zijn van een stalker. Dat kondigde minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) donderdag aan in de Kamer, waar vragen gesteld werden over het hoge aantal partnermoorden.

Het zou gaan om een klein alarmtoestel dat verbonden is met een smartphone, waarbij vrouwen met één druk op de knop contact kunnen opnemen met de 112-noodcentrale. “Ook als je je gsm-toestel niet bij de hand hebt, bijvoorbeeld omdat de stalker het weggooide, blijft het alarm werken”, aldus het kabinet. Een interventieteam moet binnen 10 minuten ter plaatse zijn.

Het systeem wordt binnenkort in Gent door een vijftal slachtoffers uitgetest. Daar werkt men nu al met een Stalkingalarm, dat echter via de vaste lijn werkt. Na de proefperiode kan het systeem over het hele land uitgerold worden.

LEES OOK. Dit jaar al 19 vrouwen vermoord door hun (ex-)man in ons land: “Cijfers om koude rillingen van te krijgen” (N+)

Een wetsvoorstel van CDH pleit voor een ander systeem. Daar zou de gewelddadige ex-partner een armband dragen die hij/zijn, net als een enkelband, niet kan uitdoen. Het slachtoffer moet dan een ‘ontvager’ bij zich hebben die een signaal naar de politie verstuurt zodra hij te dicht in de buurt komt van het slachtoffer. Volgens de indieners van het voorstel heeft het systeem zijn nut al bewezen in Spanje. Daar zou het geleid hebben tot een forse daling van het aantal moorden op vrouwen en gevallen van huiselijk geweld.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees