Noodtest met ruimtecapsule van Boeing toch een succes

Noodtest met ruimtecapsule van Boeing toch een succes

Foto: AFP

Hoewel een “noodtest” met een nieuwe capsule voor bemand ruimtetransport maandag niet helemaal volgens het boekje is verlopen, is die toch een “succes”, zo heeft raketbouwer Boeing donderdag bekendgemaakt.

Vanop een klein lanceerplatform op de militaire basis White Sands in de staat New Mexico vuurde Boeing zijn Starliner met zijn eigen vier noodmotoren de hoogte in, om een noodgeval bij lancering te simuleren. Na een twintigtal seconden klapten valschermen tevoorschijn en kon het bij deze test onbemande ruimteschip veilig landen.

Aanvankelijk luidde het dat de proef succesvol was verlopen, maar later gewaagde Boeing van een “anomalie”. Een van de drie hoofdvalschermen was niet uitgeklapt. Boeing zegt donderdag na tests tot de slotsom te zijn gekomen dat twee hoofdvalschermen het gewicht van de bemande module en de servicemodule van de capsule kunnen dragen. Gezien al de rest van die CST-100 werkte zoals het hoorde was de proef toch een “succes”. Bovendien is de oorzaak van de “anomalie” gevonden en wordt die aangepakt.

Naar ISS

Boeing benadrukt nog steeds op 17 december een lege Starliner naar het Internationaal Ruimtestation ISS te willen slingeren, zoals SpaceX in maart met zijn Crew Dragon-capsule heeft gedaan. Indien die test een succes is, zal Boeing volgend jaar een bemande proef doen.

Boeing is samen met SpaceX een bedrijf dat door het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA is uitgekozen om voor bemand transport naar en van het ISS te zorgen. Nadat in 2011 de laatste spaceshuttle op stal ging, kan voorlopig enkel Rusland voor dit vervoer instaan.

Corrigeer

MEER NIEUWS