Seks & Relaties

Onderzoek toont aan: “Clitoris speelt toch rol in voortplanting”

Onderzoek toont aan: “Clitoris speelt toch rol in voortplanting”

Dat een mannelijk orgasme en bijgevolg sperma nodig is om kindjes te maken, betwist niemand. Maar de clitoris heeft geen enkele functie behalve seksueel plezier, toch? Een nieuwe studie van een Britse biomedicus gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Anatomy maakt brandhout van dat idee.

De wetenschapper verzamelde recente studies over het vrouwelijke orgasme en concludeert dat er rond het seksuele hoogtepunt allerlei processen optreden in de hersenen die de voortplanting vergemakkelijken.

Het gaat onder meer over de extra toevoer van zuurstof en bloed en de bevochtiging van de vagina. De baarmoederhals zou op een bepaald moment ook van vorm veranderen waardoor het sperma niet te vlug het eitje kan bevruchten, maar de tijd krijgt om sterker te worden en mobieler. “Het fysiologische bewijs is overduidelijk”, zegt de Brit. Nochtans zijn er ook studies waar het verband tussen het vrouwelijke orgasme en de bevruchting veel minder evident is. Het zal nog extra onderzoek vergen om echt harde conclusies te trekken.

Corrigeer