Maten, makkers, Cara Pils en... mémé: de Broers Geboers bij Ludio

© Lut Laureys

© Lut Laureys

© Lut Laureys

© Lut Laureys

© Lut Laureys

© Lut Laureys

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

"De Broers Geboers' van Ludio gaat vanavond in première in Sint-Hubertus in Zaffelare. Nee, het is geen stuk voor watjes. Lekker achteroverleunen is niet direct de boodschap bij het aanschouwen van het familie-epos van Marnix Geboers en zijn directe omgeving. Ieder huisje heeft zijn kruisje, maar bij de bende van Geboers is het eerder een kruisweg. Ludio zet de klassieker - lees de wanhoop en de vertwijfeling - in het stuk van Gentenaar Arne Sierens perfect neer. Lochristi Blogt ging kijken.

Geert Herman & Lut Laureys

De droom van Ludio komt in elk geval al uit: Sierens op de planken brengen, met overwegend mannelijke auteurs uit Lochristi en regisseur Dirk Meul uit Zaffelare. Knal erop, en dat wilden ze ook neerzetten op de scène. Dat levert al een perfecte setting op voor het schrijnende verhaal. Verhuisdozen, rommel, en alles wat niet samenhoort op een paar vierkante meter samengeduwd. Want bij mémé - we hebben zo genoten van Christa Haertjens toen ze met een verbeten trekje haar geschilde patatjes in het teiltje op de grond plofte dat het water opspatte - is iedereen natuurlijk welkom.

De papegaai in de rommelige kooi van de sociale woning kwettert over alles heen, maar hij heeft het van geen vreemden. Want er wordt wat afgeschreeuwd en vervloekt. Marnix heeft een groot bakkes, maar een klein hartje wanneer hij ziet hoe de kleine van zijn ex uit zijn buurt wordt gehouden. En hoe Guy met zijn BMW zijn Carine imponeert. En zich kwaad maakt op Ivan, die liefst in een blinkend kleedje en met een pruik op wat geld bijverdient. Zonder Kodak, want de academie was toch niet wat hij ervan dacht. Te veel nerds en seuten. Als pa - ook al zo'n randfiguur met fluo trainingsbroek, olympisch marcelleke én remorque - na al die jaren langskomt, betert de sfeer er niet op.

Verwijten vliegen alle kanten op, maar er wordt ook gehuild. Van ellende, omwille van het gedeelde verleden, de gemiste kansen en de gevallen woorden. Want als de Geboersen iets te zeggen hebben, winden ze daar geen doekjes om. Ook hier geldt: knal erop. En dan is er nog Andréj, ook al met meer dan één hoek af. Russisch met een mondje Duits, het zorgt voor wat grappige situaties en 'verluchting' in de dreigende en beklemmende sfeer van het stuk, maar of alles is wat het lijkt, moet u best zelf gaan bekijken.

De broers Geboers trekken van leer, twee weken lang. Of u nog kaarten op de kop kan tikken voor volgend weekend, daarvoor contacteert u best eens het secretariaat van Ludio. Dit weekend is alles wel volzet. Doen, of u mist een heerlijke avond. Met Christa Haertjens, Dimitri Van Bellegem, Wim Bonte, Pieter Taghon en Paul Bracke. Makkers, maten, Maes - al is het Cara van de Colruyt - en natuurlijk: de mémé.

Na het weekend krijgt u de volledige fotoreeks van de productie te zien.

Speeldata van ‘De Broers Geboers’ zijn vrijdag 8, zaterdag 9, vrijdag 15 en zaterdag 16 november. In de Parochiale Kring Sint-Hubertus in Zaffelare-Dorp 47. Reservaties zijn nog mogelijk voor 15 november. Wanneer u heel vlug bent. En belt naar 09 355 01 81 of 0471 425 125.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus