Trucker die paardenfokker doodreed riskeert dertig maanden cel: “Ik ben in slaap gevallen”

Kevin R. verscheen voor de rechtbank. Foto: bfs

Lokeren / Sint-Gillis-Waas / Aalter -

De trucker die in 2017 paardenfokker Björn Van Bunder doodreed aan wegwerkzaamheden op de E17 in Lokeren riskeert dertig maanden cel. “Hij had geen enkele aandacht voor het verkeer”, vond het openbaar ministerie.

Kevin R. (27) stond vrijdag terecht in de politierechtbank van Dendermonde voor het ongeval dat op 1 augustus van 2017 het leven kostte aan de bekende paardenfokker Björn Van Bunder (32) uit Ursel. Ter hoogte van de afrit Lokeren op de E17 had de trucker een file niet opgemerkt en was achteraan ingereden op de auto met paardentrailer waarin Van Bunder samen met zijn echtgenote Joline Meulewaeter zat. De trailer, die volgeladen was met jumpingmateriaal, ving de eerste klap op. Daardoor kwam de wagen van het koppel dwars op de weg te staan. De auto werd vervolgens verpletterd tussen de aanrijdende vrachtwagen en een truck die voor hen stond. Björn Van Bunder overleed ter plaatse. Zijn echtgenote werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, maar was een paar uur later opnieuw stabiel. Haar wachtte een maandenlange revalidatie.

Verantwoordelijkheid opnemen

Kevin R. reed op het moment van de feiten als vrachtwagenchauffeur voor een transportfirma uit Puurs. Hij legde een negatieve ademtest af. Uit het onderzoek ter plaatse bleek dat er geen remsporen waren. Kevin R. verklaarde dat hij wellicht in slaap was gevallen. “De trucker was aan een snelheid van negentig kilometer ingereden op de wagen”, zette openbaar aanklager Bart De Boes de omstandigheden uiteen. “En dat terwijl hij al een kilometer lang in de wegwerkzaamheden reed. Hij had geen enkele aandacht voor het verkeer noch voor de werkzaamheden die duidelijke aangegeven waren. In zo’n geval wordt een vrachtwagen een moordwapen en de chauffeur een verkeerscrimineel. De klap van de botsing moet enorm geweest zijn.”

De procureur vorderde dertig maanden cel, een rijverbod van vijf jaar, een geldboete van 8.000 euro en het opnieuw afleggen van alle proeven.

Kevin R. excuseerde zich tijdens de zitting aan het adres van de nabestaanden van Van Bunder. “Ik ben bereid om mijn verantwoordelijkheid op te nemen”, zei hij.

Björn Van Bunder was een bekend figuur in de paardenwereld. Hij groeide op in de stoeterij van zijn vader in Sint-Gillis-Waas. In 2009 verhuisde de familie naar een grotere boerderij in Ursel.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio