“Direct verband tussen Vitamine E en mysterieuze longziekte na vapen”

“Direct verband tussen Vitamine E en mysterieuze longziekte na vapen”

Foto: Hollandse Hoogte / Arthur Vriend Fotografie

Amerikaanse gezondheidsautoriteiten spreken van een doorbraak in het onderzoek naar de epidemie van longziektes in de VS na het roken van elektronische sigaretten. Bij alle patiënten die het Center for Disease Control en Prevention (CDC) onderzocht werd vitamine E aangetroffen in hun longvocht.

Het CDC nam stalen van het longvocht van 29 patiënten. In alle stalen werd Vitamine E-residu aangetroffen. “Deze bevindingen bieden een direct bewijs van de aanwezigheid van vitamine E-acetaat bij de ontsteking in de longen”, zei Anne Schuchat, adjunct-directeur van het CDC. Onderzoekers duiden Vitamine E al langer aan als de mogelijke oorzaak van de epidemie, maar het is voor het eerst dat het CDC spreekt van een “direct verband”. Schuchat noemde de ontdekking een ‘doorbraak’.

De stof wordt gebruikt als illegaal additief in THC/-oliën (de werkzame stof in cannabis) en THC-vloeistoffen om de vloeistof stroperiger te doen lijken. Veelal omdat gebruikers denken dat stroperige producten van betere kwaliteit zijn, maar het tegendeel is waar: de viscositeit van een THC-vloeistof is geen indicator van kwaliteit.

Het inhaleren van oliën kan ernstige ontstekingsreacties veroorzaken. Intussen werden in totaal al 1.299 patiënten en 26 doden geteld. Eerder al gaven onderzoekers de aandoening een naam: EVALI ofte E-cigarette or Vaping product use-Associated Lung Injury. In Europa zijn tot heden nog geen patiënten met EVALI genoteerd.

Corrigeer

MEER NIEUWS