Standard ziet ultieme gelijkmaker afgekeurd na tussenkomst VAR en verliest met 1-2 van KV Mechelen

Video: Pro League

Frustratie regeerde bij Standard zondagavond. De Rouches leken dankzij twee late goals van Selim Amallah een 0-2-achterstand te boven te komen, maar de VAR keurde de gelijkmaker van de invaller in de 92ste minuut. De eerste thuisnederlaag van dit seizoen voor Standard, dat AA Gent naar de tweede plek ziet springen.

Standard ziet ultieme gelijkmaker afgekeurd na tussenkomst VAR en verliest met 1-2 van KV Mechelen
Foto: BELGA

Onder het toeziende oog van Junior Edmilson maakte Standard geen beste beurt tegen een uitgekookt KV Mechelen. De Rouches, die met vijf andere namen aantraden in vergelijking met de winstmatch van donderdag tegen Frankfurt, verloren zich onnodig in irritatie over de arbitrage. Hierdoor kregen ze nooit lijn in hun spel en was het vooral de lange bal richting Obbi Oulare hanteren. Het leverde amper doelkansen op.

Dan was KV Mechelen het een stuk gevaarlijker. Nochtans kon trainer Wouter Vrancken geen beroep doen op de geblesseerde Nikolas Storm en de geschorste Onur Kaya. Rob Schoofs nam dan maar de honneurs waar. Op het kwartier zette de Limburger zich achter een vrije trap. Vanop 20 meter krulde hij onhoudbaar raak. 0-1 voor de bezoekers.

Standard reageerde tien minuten later. Nicolas Gavory vond op hoekschop Oulare, maar de targetspits kopte te veel naar de grond en het leer eindigde boven het doel van Yannick Thoelen.

Michel Preud’homme bracht in de rust Renaud Emond voor de falende Aleksandar Boljevic en wilde powerplay gaan spelen. De Luikenaars probeerden, maar bij Malinwa stond het gewoon goed. Meteen na rust had Igor De Camargo de score zelfs bijna verdubbeld. Na knap voorbereidend werk van Clément Tainmont en Dante Vanzeir kon de ex-Rode Duivel vrij aanleggen. Zijn knal raakte de dwarslat.

Uitstel maar geen afstel voor KV en de Belgische Braziliaan. Alexander Corryn klopte op een verre bal Kostas Laifis in de lucht en de Camargo kon de trekker overhalen: 0-2.

Standard ziet ultieme gelijkmaker afgekeurd na tussenkomst VAR en verliest met 1-2 van KV Mechelen
Foto: BELGA

MPH reageerde door Mergim Vojvoda door Mehdi Carcela te vervangen. De Marokkaanse international had meteen impact. Hij bood Maxime Lestienne een niet te missen kans aan, maar de Rode Duivel faalde moederziel alleen voor doel. Het was toch al niet de match van Mad Max.

De voor hem ingevallen Selim Amallah kon vijf minuten voor tijd Thoelen dan toch met een geplaatst schot kloppen. Het ging dan weer ouderwets spoken op Sclessin. Want Amallah leek in de extra tijd de 2-2 binnen te tikken, maar de VAR zag een hand. Geen gelijkmaker dus.

Zo verloren de Luikenaars voor het eerst sinds 10 mei – 2-3 tegen AA Gent in PO1 – een thuiswedstrijd. Mechelen schreef dan weer een stukje historie door voor het eerst in 28 jaar op Standard te komen winnen. Daar veranderden het Luikse fluitconcert en het opstootje op het veld na de wedstrijd niks aan.

“Er was geen plaats voor ons tweeën aan de eettafel”

Voor Dante Vanzeir was zijn eerste wedstrijd ooit op Sclessin een voltreffer. Na een felbevochten duel nam Malinwa de volle buit mee naar Mechelen (1-2). “Het matchverloop was ideaal om de hel meteen te laten losbarsten”, glunderde de Limburgse aanvaller na zijn eerste kennismaking met de Vurige Stede.

Vanzeir liet zich verschillende keren opmerken. Zo pakte hij onder meer uit met een geweldig hakje, waarna De Camargo op de lat schoot. “Dat zijn kleine dingen die soms meezitten, soms niet. Ik ben blij dat Igor nadien zijn doelpunt nog kon meepikken.”

Nadat De Camargo er 0-2 van maakte, vierde de Braziliaanse Belg zijn goal met een opvallende act waar hij Vanzeir bij betrok. “Toen we vanmiddag gingen lunchen op hotel, waren er niet genoeg plaatsen aan de eettafel. Igor en ik zaten alleen aan een tafeltje, het was een soort tête-à-tête. (lacht) Daarom hadden we afgesproken dat, indien een van ons tweeën zou scoren, we op een gelijkaardige manier zouden vieren.”

De Camargo en Vanzeir vinden mekaar steeds beter tussen de lijnen. “We weten allebei wat de coach van ons verwacht. Ik probeer op zijn sterke punten in te spelen en omgekeerd. Hopelijk blijft de coach het vertrouwen behouden in ons tweeën.” Voor Vanzeir (21) is de vijftien jaar oudere De Camargo (36) een geweldige leermeester. “Ik heb bepaalde werkpunten die hij goed onder controle heeft: hij is onder meer sterk aan de bal, en zet op de juiste manier zijn lichaam. Die dingen pik ik van hem op. Of ik nu definitief vertrokken ben? Da’s moeilijk te zeggen, want het kan nog steeds snel op en neer gaan.”

Standard ziet ultieme gelijkmaker afgekeurd na tussenkomst VAR en verliest met 1-2 van KV Mechelen
Foto: BELGA
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.