Politie bevestigt dat brand aangestoken werd, maar Rode Kruis zal “centrum openen, de plaatsen zijn broodnodig”

In het gebouw van een voormalig woon-zorgcentrum aan de Rode Kruislaan in Grote-Spouwen (Bilzen) brak zondagavond laat een hevige dakbrand uit. Het vuur werd aangestoken, de politie is een onderzoek gestart naar brandstichting. Dat bevestigt Johan Sauwens, de burgemeester van Bilzen. Het Rode Kruis, dat instond voor de inrichting reageert geschokt, maar “het centrum zal opengaan”, aldus woordvoerder Ine Tassignon.

adm

De brand brak zondag rond 23.30 uur uit. Buurtbewoners kregen meteen de raad om ramen en deuren gesloten te houden. Omstreeks 03.00 uur was het vuur onder controle, het nablussen duurde tot vroeg in de ochtend.

De schade is groot, zo is het dak vrijwel verwoest, binnen is er veel rook- en waterschade. Volgens de burgemeester van Bilzen Johan Sauwens (Trots op Bilzen) zijn er sporen van inbraak gevonden en werd de brand aangestoken. “De politie heeft materiële bewijzen van brandstichting en is een onderzoek gestart naar brandstichting.”

“Na onderzoek werd duidelijk dat er sprake is van opzettelijke brandstichting. In opdracht van het parket van Limburg werden het gerechtelijk lab en een branddeskundige ter plaatse gestuurd om de nodige vaststellingen te doen. Na het sporenonderzoek is het pand vrijgegeven. Het onderzoek loopt nu,” maakte Sofie Boelen van de communicatiedienst van de lokale politie maandag bekend.

Eerder al protest

De voorbije weken waren er protestacties toen het nieuws bekendraakte over de plannen van Fedasil om er een tijdelijk asielcentrum in onder te brengen. Ook gaan er enkele vileine reacties rond op sociale media. VTM Nieuws kreeg een video in handen van een man die de brand filmde. “Let it burn man, vieze vuile bruine honden, laat gewoon het hele nest afbranden”, klinkt het in de video.

Rode Kruis-Vlaanderen reageert geschokt op de feiten. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt, dit is geen protest meer”, zegt woordvoerder Ine Tossignon. “Dit is extreem verregaand en onmenselijk. Die plaatsen zijn echt broodnodig. We zijn ons bewust van de impact die zo’n centrum heeft op de omwonenden, maar we doen er alles aan om zo transparant mogelijk te communiceren naar de omwonenden toe. Dit in het belang van de leefbaarheid voor iedereen.”

De schade is groot, maar het Rode Kruis wil het gebouw zo snel mogelijk operationeel maken. “Aanvankelijk was gepland dat het Noodopvangcentrum op 15 december zou opengaan, maar dat gaat te kort zijn. Ook moeten we onderzoek van de politie afwachten en tot er een dader gevat is, zullen we overleggen met minister De Block en de lokale overheid. Dit om de veiligheid van onze werknemers en de asielzoekers te garanderen.”

bekijk ook

Brand toekomstig asielcentrum Spouwen zorgt voor heftige reacties

Meer over Fedasil