28,5 plaatsen voor auto’s weg, 447 fietsstallingen erbij in Gent centrum

28,5 plaatsen voor auto’s weg, 447 fietsstallingen erbij in Gent centrum

De druk van een toenemend aantal fietsen in de Gents binnenstad neemt toe. “We moeten ruimte voorzien, ook om ze te stallen.” Foto: fvv

Gent -

In de Gentse binnenstad worden de komende maanden op 57 plaatsen nieuwe rekken geïnstalleerd met plaats voor zo’n 450 fietsen. Daarvoor worden 28 parkeerplaatsen voor auto’s opgeofferd. “Als we meer mensen op de fiets willen, moeten we ruimte voor fietsers voorzien, ook om ze te stallen”, zegt Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit.

Het schepencollege keurde vorige week een lijst goed met 57 locaties om nieuwe fietsenstallingen te installeren. In totaal gaat het om 447 plaatsen, waarvan er zo’n 60 breder zijn zodat er bakfietsen in geparkeerd kunnen worden.

Door het stijgende aantal fietsers in Gent, is het parkeren van fietsen een steeds dwingendere uitdaging aan het worden. Rekken puilen vaak uit en op de voetpaden worden honderden fietsen achtergelaten.

“Veel woonstraten kampen met een tekort aan fietsenstallingen”, zegt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw. “Fietsen tegen de gevel of op het voetpad zijn niet ideaal voor de bewoners, maar ook niet voor rolstoelgebruikers of ouders met een kinderwagen, die dan moeilijk kunnen passeren.”

Om de groeiende vraag te beantwoorden, is het stadsbestuur al enkele jaren bezig met het installeren van duizenden nieuwe fietsenstallingen. Wijk per wijk wordt bekeken, met het principe dat iedereen in het stadscentrum een stalling moet kunnen vinden op honderd meter wandelen van zijn of haar voordeur.

Autoparkeerplaatsen

Om extra fietsenstallingen te plaatsen, worden vaak parkeerplaatsen voor auto’s opgeofferd. Voor de 450 nieuwe stallingen in de binnenstad worden bijvoorbeeld 28,5 parkeerplaats voor auto’s ingenomen. Vijf daarvan zijn bewonersplaatsen. Voor bewoners met een auto, die moeten rekening houden met een hoge parkeerdruk, is dat niet altijd een cadeau.

“We proberen autoparkeerplaatsen waar mogelijk te vrijwaren”, zegt Watteeuw. “We zoeken naar een evenwicht dat goed is voor alle bewoners.” Ook in drukke winkelstraten zoals de Voldersstraat wordt een parkeerplaats voor auto’s opgeofferd, voor vijftien plaatsen voor fietsen. In de Gouvernement- en Henegouwenstraat wordt ook telkens één volle parkeerplaats opgevuld met fietsenstallingen, met respectievelijk vijftien en tien plaatsen.

Dit zijn alle straten waar er nieuwe fietsenstallingen worden gezet: Abeelstraat 24A, Abeelstraat to 16, Apostelhuizen 2, Apostelhuizen t.h.v. Keizer Karelstraat 171, Barrestraat 17, Baudelostraat 16, Baudelostraat 87, Baudelokaai 13, Bij Sint-Jacobs 3A, Bisdomkaai tegenover 15-25, Doornsteeg 14, Frans Ackermanstraat 22, Gebroeders van Eyckstraat 36, Gebroeders van Eyckstraat 52, Goudstraat 23, Gouvernementstraat 12, Gouvernementstraat 34/38, Grootkanonplein 1C, Henegouwenstraat 40, Houtbriel 22, Ijkmeesterstraat, Kapucijnenham tegen over huisnummer 9-11, Keizer Karelstraat 1-3A straatkant, Keizer Karelstraat 17-73, Keizer Karelstraat 144, Koepoortkaai 11-27, Korte Meer 4-4B, Korte Meer 22B, Kraanlei tegenover huisnummer 65, Lange Boomgaardstraat tegenover huisnummer 128, Lange Boomgaardstraat 29, Lange Kruisstraat 31, Limburgstraat 16, Limburgstraat 60, Nederpolder 26, Nieuwpoort 31-35, Nieuwpoort 35, Notarisstraat 19, Penitentenstraat 7, Penitentenstraat 23, Rembert Dodoensdreef, Sint-Jacobsnieuwstraat 40, Sint-Jacobsnieuwstraat 80, Sint-Jansdreef 17, Sint-Kristoffelstraat 133, Sluizeken 16, Speldenstraat 5, Steendam 68, Steendam 84, Tussen ‘t Pas 9, Ursulinenstraat 75, Vlaanderenstraat 72, Voldersstraat 1, Voldersstraat 5, Vrijdagmarkt 8, Vrijdagmarkt 53-54, Zandberg 6.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio