Raketten afgevuurd van Gaza op Israël na dood van leider al-Qudsbrigade

Raketten afgevuurd van Gaza op Israël na dood van leider al-Qudsbrigade

Foto: REUTERS

Gewapende Palestijnse groepen hebben dinsdag meerdere raketten afgevuurd vanuit Gaza op Israël nadat eerder de leider van de al-Qudsbrigade was omgebracht bij een gerichte Israëlische luchtaanval. Ook zijn vrouw kwam daarbij om.

Volgens bronnen bij de Palestijnse veiligheidsdiensten waren verschillende ontploffingen te horen toen raketten werden afgevuurd op Israël en opgevangen werden door het Israëlische verdedigingssysteem.

Woordvoerder Jonathan Conricus van het Israëlische leger heeft bevestigd dat meerdere raketten op Israël zijn afgeschoten en verwacht meerdere dagen van botsingen.

In de metropool Tel Aviv zijn de alarmsirenes afgegaan. Sommige treinen werden geschrapt, scholen bleven dicht.

Al-Ata

Baha Aboe al-Ata is de 42-jarige leider van al-Quds, de gewapende vleugel van de invloedrijke Islamitische Jihad. Op hun huis in het oosten van Gaza-stad was een Israëlische luchtaanval, in samenwerking met de binnenlandse geheime dienst Shin Bet. Dat melden autoriteiten in zowel Israël als Gaza. Twee voetgangers raakten gewond.

“Al-Ata was rechtstreeks verantwoordelijk voor honderden terreuraanvallen op Israëlische burgers en soldaten”, aldus het Israëlische leger op Twitter. “Zijn volgende aanval was imminent.”

Volgens de Times of Israel had de raid de goedkeuring van premier en Defensieminister Benjamin Netanyahu.

De Islamitische Jihad bevestigde in een persbericht dat al-Ata werd omgebracht in zijn huis. Ze voegden eraan toe dat “Israël hiermee alle rode lijnen heeft overschreden”.

De Palestijnse autoriteiten lieten weten dat Israël duidelijk heeft gemaakt dat alle grensovergangen tussen de Gazastrook en Israël tot nader order dichtgaan.

Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen meer troepen naar het grensgebied gestuurd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees