“Sven Nys na Europese titel Thibau bij junioren: ‘Straks moet hij toch weer van nul herbeginnen”

“Sven Nys na Europese titel Thibau bij junioren: ‘Straks moet hij toch weer van nul herbeginnen”

Zo vader, zo zoon: Europees kampioen Thibau en vader Sven. Foto: Photo News

Dat hij iets in zijn mars had als veldrijder, wisten we al. Dat dat ‘iets’ heel veel zou kunnen zijn, doet zijn Europese titel bij de junioren vermoeden. Thibau Nys (17) blijft zijn achternaam waarmaken. Dus rijst de onvermijdelijke vraag: wordt hij straks zo goed als zijn vader?

Zoon Nys, die net vandaag zijn zeventiende verjaardag viert, houdt vooral van omlopen waarop hij zijn techniek kan uitspelen. Maar ook als er moet geploeterd worden, bewijst hij dus dat hij de genen van zijn vader heeft. In Silvelle kon alleen landgenoot Jente Michels tot in de slotfase gelijke tred houden. “Sterk, zéér sterk”, moest vader Nys toegeven, waarna hij meteen de vergelijking met zichzelf maakte. “Ook ik doe dat automatisch”, lachte hij verontschuldigend. “Op dit parcours, als één van de favorieten, zo presteren: dat is toch een stresssituatie. Hoe hij daarmee omgaat, ik zou dat niet gekund hebben. Hij blijft kalm, doet zijn ding en wint. Chapeau. Ik zou wellicht tilt geslagen zijn.”

Cooler dan zijn vader – op die leeftijd toch – is hij dus al. En ook qua explosiviteit en techniek moet hij, aldus Toon Aerts zaterdag in deze krant, al niet meer onderdoen voor de profs binnen Telenet-Baloise.

Moeilijk doorstromen

Mogen we dan definitief besluiten dat Thibau Nys even goed wordt als zijn vader? “Dat zullen de jaren moeten uitwijzen”, tekent Sven Nys duidelijk voorbehoud aan. “Over die explosiviteit: dat is zeker een troef. Maar dat zijn korte momenten. Dat biedt geen enkele garantie dat je straks een fantastische atleet kan worden. Net zomin als die titel. Elk jaar zijn er Europese kampioenen bij de juniores en hoeveel stromen er daar werkelijk van door? Een goede junior is nog lang geen goede prof. Dat zal heel snel blijken. Dan maakt hij de overstap naar de beloften en is het weer helemaal van nul beginnen. Is dit zijn indrukwekkendste jaar tot dusver, dan wordt volgend jaar zijn moeilijkste. Dat weet ik nu al.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.