Brandstichting Bilzen: parket opent onderzoek naar racistische reacties op sociale media

Brandstichting Bilzen: parket opent onderzoek naar racistische reacties op sociale media

Foto: Tom Palmaers

Bilzen -

Het Limburgse parket heeft een onderzoek geopend naar de racistische reacties en filmpjes in de nasleep van de brand in het nieuwe asielcentrum in Bilzen. Dat meldt Het Belang van Limburg.

Onbekenden stichtten zondagavond brand in de gebouwen van het voormalig woon-zorgcentrum Ark van Noé aan de Rode Kruislaan in Grote-Spouwen, waar er plannen waren voor een asielcentrum voor 140 personen. De materiële schade is groot.

Op sociale media circuleerden allerlei bedenkelijke uitspraken, die mogelijk een inbreuk vormen op de antiracismewet. Er waren tegen de komst van het asielcentrum al twee protestacties gehouden.

De lokale politie van zone Bilzen-Hoeselt-Riemst start daarom in opdracht van de onderzoeksrechter een onderzoek naar die reacties. “Inbreuken op de antiracismewet en de antidiscriminatiewet zijn strafbaar en wie hierop een inbreuk pleegt, riskeert dus ook vervolging”, stelt woordvoerder Dorien Vanderheiden van het Limburgse parket.

Overtreders riskeren celstraffen van een maand tot een jaar en geldboetes tot 1.000 euro. Er kan ook een procedure tot strafbemiddeling worden opgestart.

De politie zal nu de duizenden reacties op sociale media screenen om uit te maken welke in aanmerking komen voor vervolging.

Asielcentrum alsnog gebruiken

Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, wil het asielcentrum in Grote-Spouwen (Bilzen) indien mogelijk nog gebruiken. Volgens het agentschap is er immers een enorme nood aan opvangplaatsen. Voor de nieuwe centra in Gent, Zoutleeuw, Spa en Theux wordt bekeken of extra bewaking nodig is.

Het is voorlopig onzeker of het voormalig woonzorgcentrum Ark van Noé na de aangestoken brand nog dienst kan doen als asielcentrum. “Het is wel de bedoeling om de locatie te gebruiken als dat nog mogelijk is. Er is een enorme nood aan opvangplaatsen. We zijn op veel plaatsen centra aan het openen en we zijn hoe dan ook nog op zoek naar extra plaatsen om centra te openen”, zegt Lies Gilis, adjunct-woordvoerder van Fedasil.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees