Renners gaan weer voluit in Gentse Zesdaagse: “Gerben zou boos zijn moesten we ons inhouden”

Renners gaan weer voluit in Gentse Zesdaagse: “Gerben zou boos zijn moesten we ons inhouden”

Foto: BELGA

Gerben Thijssen zal geen blijvende letsels overhouden aan zijn horrorcrash, ook al moet hij op intensieve zorgen blijven. En Mark Cavendish is hersteld van zijn val in de baanronde, zodat hij weer een duo vormt met Iljo Keisse. Na een bewogen openingsdag slaakten alle renners een zucht van opluchting. Kenny De Ketele: “Iedereen was geschrokken, maar we gaan weer voluit. Gerben zou boos zijn moesten we ons inhouden.”

LEES OOK. Vader van Gerben Thijssen doet relaas na zware val op Gentse Zesdaagse: “Je zoon zo zien liggen, dat wil je niet meemaken”

De eerste dag van de 79ste Zesdaagse van Gent abrupt afgebroken na een zware val van Gerben Thijssen in de supersprint. De 21-jarige Limburger bleef roerloos liggen. De ernst van de situatie werd snel duidelijk en na de eerste zorgen werd hij afgevoerd naar het UZ in Gent. De renners waren aangeslagen en ongerust over de toestand van hun collega, de organisatoren toonden begrip en de rest van het programma van de dag werd geschrapt.

Het was dan ook een opluchting toen de renners deze namiddag positief nieuws te horen kregen. “Gerben zal geen blijvende schade overhouden aan zijn val”, zei ploegmaat Moreno De Pauw. “Ik heb met zijn mama gebeld en kreeg ook positieve berichten van zijn vriendin (renster Shari Bossuyt, nvdr). Dat is toch een hele geruststelling. Dat beeld dat hij daar volledig verkrampt op de piste lag, krijg ik wel niet uit mijn hoofd. Gerben is ook een vriend. Je weet wel dat een ongeluk altijd kan gebeuren, maar het blijft heftig.”

Renners gaan weer voluit in Gentse Zesdaagse: “Gerben zou boos zijn moesten we ons inhouden”
Foto: BELGA

De Pauw, die deze winter afscheid neemt van de wielersport, werd voor dag twee gekoppeld aan Jonas Rickaert, wiens Nederlandse ploegmaat Roy Pieters ziek in bed ligt. “Dat is aanpassen, maar ik maak er het beste van. Als Pieters donderdag terugkeert, ben ik Jonas kwijt en rij ik wel de nevennummers alleen. Ik wil zelfs de baanronde (waarvan De Pauw recordhouder is, nvdr.) in mijn eentje rijden, zonder gelanceerd te worden. Misschien is dat wel iets extra’s voor het publiek.”

Maar zorgt zo’n zware val ervoor dat er in de rest van de Zesdaagse kalmer wordt gereden? “Misschien een beetje, maar het is nu niet zo dat er hier gek wordt gereden”, zegt Tosh Van der Sande. “Een foutje is snel gemaakt, zeker op zo’n technische piste als het Kuipke. Ik was toch geschrokken. We hebben bij Lotto-Soudal met Kris Boeckmans, Stig Broeckx en vooral de dood van Bjorg Lambrecht al genoeg meegemaakt. Het kwam toch allemaal weer boven.”

Maar ingehouden koersen? “Neen, we gaan voluit”, zegt Kenny De Ketele. “Gerben is de eerste om na de training nog een extra rondje te doen en hij wil er altijd invliegen. Hij zou boos zijn moesten we nu niet voluit koersen.”

Cavendish: “Ik voel me goed en verbijt de pijn”

Mark Cavendish is na zijn val gisteren opnieuw in het Kuipke en gaat met Iljo Keisse weer de strijd aan. “Mijn val? Tja, dat is redelijk ingewikkeld”, reageerde hij net voor de eerste ploegkoers. “Ik heb een nieuwe positie op de fiets en toen ik uit de bocht kwam zat ik te laag en ik kreeg de fiets niet meer naar omhoog. Jammer, maar gelukkig valt het mee. Ik heb ooit een hersenschudding gehad en sindsdien ben ik bang als ik op mijn hoofd ben gevallen. Maar ik heb een goede nacht gehad en heb enkel wat schaafwonden. Ik verbijt de pijn wel, het publiek is echt fantastisch. Je geven je energie en dat is nodig, want zo’n val kost wel wat energie. Maar ik voel mij goed en Iljo Keisse is sterk bezig. Ik ga voluit de strijd aan, dit is de Tour van het baanwielrennen.”

Vooraf droomde het duo van de zege. “Winnen? Dat kan. Iljo en ik wonnen hier samen acht keer, dat is wel wat hé. Ja oké, hij won er zeven en ik eentje (lacht). Ach, k ben zo graag in België, ik ga echt alles geven. Ik werd emotioneel toen ik in het Kuipke mijn foto zag na mijn zege in 2016. Hier droomde ik van als kleine jongen toen ik hier bij de beloften reed. Dus ik geef niet op.”

Renners gaan weer voluit in Gentse Zesdaagse: “Gerben zou boos zijn moesten we ons inhouden”
Cavendish - hier nog ongehavend - doet samen met Keisse een gooi naar de zege. Foto: BELGA
Corrigeer

MEER NIEUWS