Interieur

Deze designklassiekers word je nooit beu

Deze designklassiekers word je nooit beu

Met een designklassieker in huis ben je jezelf verzekerd van de perfecte blikvanger. Ze passen in elk interieur en ze zijn het toonbeeld van tijdloos design. Wij sommen er tien op.

1. Lounge Chair by Charles & Ray Eames - Vitra (1959)

Eén designklassieker van Charles en Ray Eames eruit pikken? Dat is moeilijk. Het Amerikaanse koppel ontwierp heel wat fraais, maar één van de meest beroemde iconen uit hun repertoire is ongetwijfeld hun Lounge Chair voor Vitra. Oorspronkelijk was de zetel een geschenk ontworpen als cadeau voor een bevriend echtpaar, maar het toenmalige, revolutionaire ontwerp uit multiplex, aluminium en leer werd nadien razend populair. En dat is het nog altijd.

Deze designklassiekers word je nooit beu
Foto: Vitra

2. Tulip Table by Eero Saarinen - Knoll (1957)

Eero Saarinen, de Amerikaanse architect met Finse roots, wilde de warboel aan poten onder de eettafel adequaat aanpakken en bedacht daarom een tafel en stoelen met slechts één poot die uitloopt in een ronde voet. Het resultaat? Een buitenaards staaltje design.

Deze designklassiekers word je nooit beu
Foto: Knoll

3. Egg Chair by Arne Jacobsen - Fritz Hansen (1958)

De Egg Chair kwam tot stand toen de Deense architect Arne Jacobsen het volledige SAS Royal Hotel in Kopenhagen onder handen mocht nemen. Daar kreeg de loungezetel een plaatsje in de lobby. Later besliste het Deense designmerk Fritz Hansen om de stoel met zijn zachte, organische vormen in productie te nemen.

Deze designklassiekers word je nooit beu
Foto: Fritz Hansen

4. Classicon Adjustable Table E 1027 by Eileen Gray - Classicon (1927)

De Adjustable Table van Eileen Gray is een bijzettafeltje met sterallures. Het stalen tafeltje met glazen blad kreeg exact dezelfde naam als het zomerhuis van de architecte in Zuid-Frankrijk: E 1027. Dit is een code, bestaande uit de eerste letters van de namen van Eileen Gray en haar partner Jean Badovici. ‘E’ staat voor Eileen, ‘10’ voor de letter J (volgens het alfabet), ‘2’ voor de letter B en ‘7’ voor de letter G.

Deze designklassiekers word je nooit beu
Foto: Classicon

5. Ball Clock by George Nelson - Vitra (1948 - 1960)

Een designklassieker, die je geen financiële indigestie bezorgt, is de Ball Clock van George Nelson. De Amerikaanse ontwerper ontwierp in de jaren vijftig een uitgebreide collectie Wall Clocks, met als absolute topper de Ball Clock, die in heel wat Amerikaanse huishoudens zijn intrede maakte. Zo slaagde de ontwerper in zijn opzet om design voor iedereen toegankelijk te maken.

Deze designklassiekers word je nooit beu
Foto: Vitra

6. Barcelona Chair by Ludwig Mies van der Rohe - Knoll (1929 - 1931)

Less is more. Die uitspraak kent iedereen. Het is dan ook zeer zeker van toepassing op dit ontwerp van de Duits-Amerikaanse meubelontwerper en architect Ludwig Mies van der Rohe, die als het ware de ‘uitvinder’ is van de gevleugelde uitspraak in kwestie. Hij maakte de stoel voor het Duitse Paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Barcelona en schonk later de rechten aan zijn goede vriendin Florence Knoll, van meubelfabrikant Knoll.

Deze designklassiekers word je nooit beu
Foto: Knoll

7. Artichoke by Poul Henningson - Louis Poulson (1958)

De Deense Poul Henningson hield zich in zijn beginjaren hoofdzakelijk bezig met architectuur, hoewel hij nooit als architect afstudeerde, maar naarmate de jaren vorderden, richtte hij zich meer op belichting. Daar zou hij uiteindelijk ook bekendheid in vergaren. Zijn hanglamp Artichoke is ongetwijfeld één van de meest iconische lichtarmaturen ter wereld.

Deze designklassiekers word je nooit beu
Foto: Louis Poulson

8. Coffee Table by Isamu Noguchi - Vitra (1947)

Isamu Noguchi, de zoon van een Japanse dichter en Amerikaanse schrijfster, was een getalenteerde en gevierde beeldhouwer. Toen hij de Coffee Table ontwierp, sloeg het zo aan dat het meteen door de toonaangevende meubelmaker Herman Miller in productie werd genomen. Ook de beeldhouwer beschouwde dit meubelstuk als zijn beste design ooit.

Deze designklassiekers word je nooit beu
Foto: Vitra

9. Togo Fauteuil by Michel Ducaroy - Ligne Roset (1973)

Deze zetel is speciaal door de Franse meubelontwerper Michel Ducaroy gemaakt voor lekkere luie avonden en middagdutjes. Het design was in zijn tijd erg vernieuwend, omdat er nooit eerder een meubel was gemaakt dat aan de binnenkant volledig uit schuim bestond. Michel Ducaroy was één van de belangrijkste ontwerpers van het Franse merk Ligne Roset.

Deze designklassiekers word je nooit beu
Foto: Ligne Roset

10. Arco by Achille Castiglioni & Pier Giacomo Castiglioni - Flos (1962)

De Italiaanse broers Achille Castiglioni & Pier Giacomo Castiglioni ontwierpen deze vloerlamp met een duidelijke signatuur uit de jaren zestig voor het Italiaanse merk Flos. Zijn sokkel van wit carraramarmer vormt niet enkel een esthetische aanvulling op het gekende design van dit type lampen, het zorgt er ook voor de lamp netjes overeind blijft staan op eender welke ondergrond.

Deze designklassiekers word je nooit beu
Foto: Flos
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees