Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De Kiem probeert het leven van verslaafden op alle domeinen weer op de rails te krijgen.lvh

Therapeutisch centrum voor druggebruikers bestaat tien jaar en breidt uit naar Ninove

“Druggebruik speelt zich niet meer alleen af in steden maar in elk dorp”

Gavere/Ronse/Geraardsbergen/Ninove

-

De Kiem, het centrum voor druggebruikers in Ronse, Gavere en Geraardsbergen bestaat tien jaar. Van die verjaardag wordt gebruikgemaakt om tegen het voorjaar van 2020 een nieuwe afdeling op te richten, in Ninove.

De Kiem biedt hulp aan personen die problemen hebben met het gebruik van drugs, alcohol of medicatie. Het residentiële luik in Gavere omvat een onthaalafdeling, een therapeutische gemeenschap, een woonhuis voor verslaafde ouders met kinderen en verschillende halfweghuizen, waarin mensen werken aan een meer zelfstandig leven. De ambulante opvang vindt plaats in Ronse en Geraardsbergen. Daar zijn onder meer ook oudergroepen en een gevangeniswerking.

De Kiem krijgt zo’n 1.200 aanmeldingen per jaar te verwerken, vierhonderd mensen volgen er effectief een behandeling. In de voorbije tien jaar in Ronse en Geraardsbergen is nogal wat veranderd, vertelt Jo Thienpont, verantwoordelijke voor de ambulante werking.

“Druggebruik is een probleem dat een impact heeft op heel veel levensdomeinen zoals financiën, maar ook op familie en relaties. Om dat aan te pakken, moet je samenwerken met anderen. Tien jaar geleden was De Kiem een eiland. Nu zijn we verbonden met een pak andere instanties om onze cliënten goed te kunnen begeleiden.”

Via de hoofdstad

Jo Thienpont De Kiem “We weten dat zowel in Ronse als Geraardsbergen behoorlijk wat kinderen opgroeien met familieleden die drugs gebruiken. Dat is zorgwekkend”

“Een op de drie van onze cliën­ten heeft kinderen”, zegt Thienpont nog. “De helft van die cliënten gebruikt heroïne. We weten dus dat zowel in Ronse als Geraardsbergen behoorlijk wat kinderen opgroeien met familieleden die drugs gebruiken. Dat is zorgwekkend.”

Bij De Kiem in Gavere zijn er vier plaatsen voor mama’s met een kindje die kunnen worden opgenomen. “Druggebruik speelt zich niet meer alleen af in de steden, maar in elk Vlaams dorp. Ook in de Vlaamse Ardennen.”

Er is ook goed nieuws voor De Kiem: met nieuwe finan­ciële middelen van de Vlaamse overheid kan een derde afdeling worden opgestart in Ninove. “In Zuid-Oost-Vlaanderen is zo’n centrum er nog niet en de drugsproblematiek breidt zich uit via de hoofdstad en de Brusselse rand. Met het stadsbestuur van Ninove zijn we nog in onderhandeling over een geschikte locatie voor het nieuwe centrum. Eind deze maand beslist de gemeenteraad daarover.”

Radio Gaga streek voor het gelijkname Canvas-programma twee jaar geleden neer in De Kiem in Gavere.VRT

De Kiem hoopt de nieuwe vestiging in het voorjaar van 2020 op te starten.

Het beste van Enkel voor abonnees