Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Danny Goethals en Hilde Van de Velde voeren drie keer per week verse producten aan.ivh

Groente- en fruithandel Goethals houdt wel al dertig jaar stand

Winkelpanden verkommeren, Sleidinge Dorp loop steeds meer leeg

Sleidinge

-

Computerzaak X-com sloot eind oktober de deuren en ook de winkel van fotograaf Patrick Bonamie is dicht. Dat zijn slechts twee recentelijk opgedoekte middenstandszaken in Sleidinge Dorp. In die straat staan trouwens veel meer winkelpanden al jaren leeg. Groente- en fruithandel Goethals viert daarentegen zijn dertigste verjaardag.

“In vergelijking met de woonkernen Evergem en Ertvelde is Sleidinge het zwakke broertje”, zegt opticien en secretaris van de lokale Unizo-afdeling Stefaan Lehoucq.

“Het aantal deelnemende handelaars aan de eindejaarsactie is voor Sleidinge gehalveerd en het is zoeken naar bestuursleden voor Unizo. In Sleidinge is het aantal zelfstandige ondernemers de jongste twintig jaar fors gedaald. Vooral de distributiesector kreeg klappen. Langs Sleidinge Dorp staan minimum tien handelspanden leeg. Nog erger is dat ze verkommeren. Dat Evergem-centrum in het hoofdstedelijk gebied ligt, heeft voor de handelszaken positieve gevolgen. Daar is het aantal winkels zelfs gestegen. Sleidinge is buitengebied. In die woonkern is het voor middenstanders niet gemakkelijk om stand te houden”, ervaart Lehoucq.

In het verlengde van Sleidinge Dorp baat Gerold Van der Linden al 28 jaar restaurant Pattaya uit. “Ik zag hier onder meer bakkers, een lingerie-, sport-, schoenen-, kleding- en viswinkel en twee pralinewinkels verdwijnen. Dat is een kettingreactie. Hoe meer zaken, hoe meer klanten. De forse terugloop van het aantal handelspanden is negatief voor de overblijvende. Dat stel ik ook vast in mijn restaurant”, bevestigt Van der Linden.

Stefaan Lehoucq Secretaris Unizo “Het aantal deelnemende handelaars aan de eindejaarsactie is voor Sleidinge gehalveerd“

Danny Goethals (53) en Hilde Van de Velde (52) baten dertig jaar aan Sleidinge Dorp 94 de zaak Groenten en Fruit Goethals uit.

“Van kindsbeen af zit ik die sector”, zegt Danny. “Mijn ouders kweekten fruit en groenten. De kleinhandel moet zijn best doen. Hoewel vorig jaar aan de overkant van de straat een Carrefour Market is geopend, houden we stand. Dat kan door te mikken op versheid en kwaliteit. Driemaal per week voeren we verse producten aan. Vooral in de weekends draait onze winkel goed, maar we moesten ons aanbod aanpassen. Nu verkopen we meer rauwkostschotels, fruitmanden, gezonde aperitiefhapjes, verse soepen, fruitsalades en -satés. We hebben geen personeel en leveren ook aan de horeca. Van dinsdag 3 tot zondag 8 december vieren we het dertigjarig bestaan van onze zaak. Dan krijgt elke klant dagelijks een geschenk en met een Rad van Fortuin zijn ook prijzen en waardebonnen te winnen. We denken zeker nog niet aan stoppen.”

Het beste van Enkel voor abonnees