Koning Albert zeer slecht ter been en kan trappen van kathedraal niet meer af om volk te groeten

Tijdens het Te Deum voor de viering van Koningsdag in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal in Brussel zullen vrijdagochtend enkel koning Albert, koningin Paola en prins Lorenz aanwezig zijn. Opvallend is de slechte mobiliteit van Koning Albert. “Na het Te Deum op Koningsdag kon hij de trappen aan de kathedraal niet afstappen om de royaltyfans te groeten op het plein beneden”, aldus onze royaltywatcher. “Hij heeft nu alleen de noodzakelijke trappen genomen om de kerk in en uit te gaan.”

Dat het koningspaar Filip en Mathilde niet aanwezigheid is op hun eigen viering is normaal. Het koningspaar kan en mag zichzelf niet vieren.

Koning Albert en koningin Paola kregen vrijdag tijdens het Te Deum in Brussel enkel het gezelschap van schoonzoon prins Lorenz. Prinses Astrid moet naar China voor een economische zending en prins Laurent en prinses Claire bevestigden hun aanwezig niet en bleven dan ook thuis.

Traditiegetrouw waren er ook heel wat vertegenwoordigers van de politieke wereld: senaatsvoorzitster Sabine Laruelle, Kamervoorzitter Patrick Dewael, eerste minister Sophie Wilmès en ministers Geens, Reynders, Marghem, De Crem, Bellot, minister-president van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet. De Vlaamse regering stuurde geen vertegenwoordiger.

Opvallend is dat koning Albert bijzonder slecht ter been is. “Zodanig zelfs dat hij de trappen aan de kathedraal niet kan afstappen om de royaltyfans te groeten op het plein beneden. Het “volksbad” is verplaatst naar de uitgang, waar hij eerder voor de deur werd afgezet met de auto”, aldus onze royaltywatcher Wim Dehandschutter. Het zogenaamde ‘volksbad’ werd verplaatst naar de uitgang de kathedraal waar beduidend minder trappen zijn. “Hij heeft nu alleen de noodzakelijke trappen genomen om de kerk in en uit te gaan.”

Koningin Paola dankte meermaals de mensen die de kou getrotseerd hadden om te komen. Vele fans van het koningshuis peilden naar de gezondheidstoestand van Albert en Paola. “Dat gaat,” stelde koning Albert hen gerust, “ik hoop dat we nog lang zo kunnen blijven”.

Armoede in ons land is “een schandaal”

Tijdens zijn homilie noemde kardinaal De Kesel de armoede een “schandaal”. Hij constateert “groeiende armoede zelfs in landen die tot nu toe tot de rijkste behoorden, ook bij ons. Een enorme uitdaging is het, niet alleen voor politici, maar voor alle burgers”. Andere “grote uitdaging” is volgens de kardinaal “de inclusieve samenleving waar we leren leven met elkaar, ook al zijn we anders, denken we anders en geloven we anders. (...) Dertig jaar geleden viel de muur van Berlijn. Muren die ons scheiden, kunnen afgebroken worden”, klonk het optimistisch.

Daarna had de aartsbisschop van Mechelen-Brussel het over de “grote angst en onzekerheid”. De Kesel: “Vele mensen hebben het gevoel er niet bij te horen, niet mee te tellen”, en hij citeerde uit het boek van Mohamed El Bachiri die zijn vrouw verloor tijdens de aanslagen van 22 maart 2016: “Het gevoel niet geliefd te zijn, en dus maar beter verzwijgen waar je vandaan komt”. Ten slotte vermeldde Jozef De Kesel ook de angst en onzekerheid die er heerst “over het klimaat en de toekomst van onze planeet”.

Na het Te Deum volgt er voor koning Albert, koningin Paola en prins Lorenz nog een plechtigheid in het halfrond van de Kamer in het federaal parlement. Voorzitter van de Kamer Patrick Dewael (Open VLD), voorzitter van de Senaat Sabine Laruelle (MR), premier Sophie Wilmès (MR) en professor aan de Universiteit Gent Gita Deneckere zullen er het woord nemen. Het thema van koningsdag is dit jaar “De kroonprinsen van België”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees