Bashir Abdi pakt eerste Gouden Spike: “Ik heb een dubbel gevoel bij de Olympische Spelen”

Bashir Abdi pakt eerste Gouden Spike: “Ik heb een dubbel gevoel bij de Olympische Spelen”

Foto: BELGA

Gent -

“Wat een eer.” En of hij blij is, Bashir Abdi, bij de overhandiging van zijn eerste Gouden Spike ooit. Zijn hoofddoel volgend seizoen wordt de olympische marathon van de Olympische Spelen 2020. “Maar ik vind het jammer dat ik de olympisch beleving zal missen.” En wel omdat de olympische marathon niet in Tokio maar wel 800 kilometer verderop plaatsvindt.

Wat Bashir Abdi, die al ettelijke jaren in België woont nadat hij zijn geboorteland Somalië moest ontvluchten, deed in 2019, is niet min. Tot twee keer toe verbeterde hij in één seizoen het Belgische marathonrecord, eerst met 2u07.03 in Londen, en daarna met 2u06.14 in Chicago. “Eerst verbeterde ik het record van de legendarische Vincent Rousseau, en daarna ging het bij mijn derde marathon ooit nog sneller. Ik denk dat de marathon mij veel beter ligt dan de piste, waar ik altijd op de sukkel was met blessures. Die loopspikes zonder ondersteuning tegenover loopschoenen op de marathon, dat is een heel verschil, mijn lichaam krijgt veel minder te verduren.”

Dat was 2019, zijn hoofddoel van 2020 zijn – uiteraard – de Olympische Spelen in Tokio. Of beter: de olympische marathon van Sapporo, zo’n achthonderd kilometer verderop. Plots, na de marathon in bakoven van het WK van Doha, waar er slachtoffers bij de vleet vielen, werd de marathon verlegd naar het iets koelere Sapporo. “Ik heb een dubbel gevoel bij die beslissing”, zegt Bashir Abdi. “Volgend jaar doe ik de voorjaarsmarathon van Tokio, in maart, en ik had heel graag later het jaar ook in Tokio gelopen tijdens de Spelen. Nu zal de olympische beleving helemaal aan mij voorbijgaan. Maar ik versta ook wel dat ze de atleten willen beschermen tegen de warmte. Er liggen nog twee scenario’s op tafel: de marathon in het begin van de atletiekcompetitie en de marathon later, op het einde van de olympische atletiekcompetitie. Ik hoop op het eerste, dan kan ik nog afreizen naar Tokio en toch iets meemaken van de Spelen.”

Bashir Abdi pakt eerste Gouden Spike: “Ik heb een dubbel gevoel bij de Olympische Spelen”
Foto: Photo News

Wat kan Bashir op de Spelen doen? “Alles hangt af van de dag die ik heb. Als ik een dag heb zoals in Chicago, kan ik iets moois doen.”

Op naar Tokio, dat geldt ook voor de Belgian Tornados, die, met hun eerste medaille op een WK atletiek, logischerwijs worden bekroond met de Gouden Spike voor de Ploeg van het Jaar. Bij wijze van symbool hebben ze al de top bereikt, die van Basecamp Everest, een teambuildingactiviteit. “We hebben het zwaar onderschat”, zegt Jonathan Sacoor, lid van de Tornados. “We dachten even: ach, we zijn allemaal topsporters, wat wandelen zal wel gaan. Maar we hebben amper geslapen, door de hoogte waardoor we barstende koppijn hadden en door de koude. Iedereen was kapot. Maar het was wel de mooiste reis ooit.”

De Belofte van het Jaar zijn bij de mannen Thomas Carmoy, Europees kampioen bij de -20-jarigen in het hoogspringen, en bij de vrouwen Paulien Couckuyt, Europees kampioene -23-jarigen 400m horden en doorgebroken bij de seniores.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.