Dario Gjergja stelt voor om jonge Belgen bij Luik te plaatsen

Dario Gjergja stelt voor om jonge Belgen bij Luik te plaatsen

Foto: BELGA

Luik mag nog steeds geen buitenlanders opstellen en bengelt onderaan in zijn poule. Dario Gjergja, coach van Oostende en de nationale ploeg, wil de hekkensluiter helpen met beloften van andere eersteklassers.

“Om de situatie van Luik ben ik bezorgd. Deze club moet overleven.”, reageerde coach Dario Gjergja (Oostende) na de 102-62-overwinning tegen Luik. “We hebben Luik nodig. Deze stad verdient een goede basketclub! Ik pleit ervoor dat alle clubs in de liga samenzitten om aan een oplossing te werken. Indien Luik geen buitenlanders mag opstellen, lijkt het me een goed idee dat ze goede Belgische spelers van 19 of 20 jaar uit andere clubs mogen opstellen. We horen te vaak dat jonge talenten in eerste klasse onvoldoende kansen krijgen. Bij Luik kunnen ze die kans wel krijgen. Luik heeft bovendien twee ex-internationals als coach en assistent-coach. Het doet er niet toe of we dit één of twee jaar zouden doen. Het zou wel schitterend zijn indien we samen aan tafel zitten en de beste oplossing vinden. Ik spreek zowel als bondscoach maar ook als basketliefhebber. Ik spreek uit mijn hart”, bekent Gjergja die trouwens tien jaar geleden zelf nog Luik naar de finale van de playoffs en naar Supercup-winst coachte. “Een oplossing voor Luik is in het belang van het Belgische basketbal. Niemand hoeft hierover egoïstisch te zijn. Alle clubs kunnen profiteren van een oplossing voor Luik.”

Sacha Massot, coach van Luik, knikte tevreden wanneer hij dat voorstel vernam. “Ik heb er geen moeite mee om met een kern van tien of twaalf Belgen te spelen. Vorig seizoen gaven we ook al kansen aan jonge Belgen, aan Belgen die een slecht seizoen achter de rug hadden en aan Belgen die uit tweede klasse kwamen. Ze kregen hier een kans. Ik wil Belgische jongeren zeker veel kansen geven. Ja, ik ben het eens met dat voorstel van coach Gjergja.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.